Nebija Aljilji: Intelektualci, političari, prosvjetni radnici i nevladini sektor moraju da iskažu dovoljno mudrosti i pragmatizma i dogovore se o zajedničkom djelovanju na odbrani i afirmaciji BOŠNJAŠTVA kao osnovnog fundamenta na kome se zasniva naše postojanje i budućnost ovih prostora.

Kako vidite političku scenu bošnjačke zajednice u ovom trenutku?

Nebija Aljilji: Na političkoj sceni bošnjačke zajednice ništa novo. Nastavlja se po starom onako kako je već postala uobičajenost i praksa.
Ovi izbori su produbili razlike koje su već postojale a koje nisu posljedica političkog stava i razmišljanja, već dubokog antagonizma i netrpeljivosti personalnog tipa, koje se manifestuje kroz političko djelovanje političkih subjekata u bošnjačkoj zajednici. Ne vidim pomjeranja u pravcu stvaranja prostora za veću komunikaciju i veću saradnju na realizaciju bolje zaštite interesa naroda kojeg predstavljaju.
Osnovna zamjerka u njihovom djelovanju je promjena postojećih odnosa. Činjenica da su njihovi potezi neusaglašeni i samostalni što stvara utisak nedovoljne sihronizovane aktivnosti na promjeni postojećeg i stvaranje uslova za neke nove odnose u okviru samih političkih partija a rezultat toga i bolja odbrana interesa naše zajednice. Postojeće stanje i postojeći odnosi su tako vešto napravljeni da odgovoraju samo onima koji su na rukovodećim mjestima i manevar koji se pruža ljudima koji drugačije razmišljaju i žele uspostaviti neke nove, bolje i korektnije odnose je tako uzak da ti ljudi iako ih ima malo ne mogu doći do izražaja i naprave pozitivan pomak u radu političkih partija zajednice Bošnjaka.
Postojanje ovakvog stanja i ovakvih odnosa u nacionalnoj zajednici Bošnjaka ostavlja puno prostora političkim partijama iz većinske zajednice da uzmu glasove iz manjinske zajednice Bošnjaka. Posljedica toga je utisak kod glasača o zbunjenosti i nedoslijednosti njihovih političkih subjekata, te da su isti nemoćni, nesposobni i neozbiljni. Takođe, kod glasača iz naše zajednice javljaju se logički zaključci da svaki lider vuče na svoju stranu da bude po njegovom, te osnivanje partija shvataju kao nastojanje ostvarenja ličnih interesa lidera partija a ne kao iskrenu ideju da se politički predstavlja jedna zajednica.

Kako komentarišite nedavno održane izbore na centralnom nivou u okviru bošnjačke zajednice?

Nebija Aljilji: Nedavno održani centralni izbori na političkoj pozornici Bošnjaka Kosova mahom su pokazali očekivano stanje jačine političkih partija u bošnjačkoj zajednici. Svi oni koji analitički prate politički scenu Bošnjaka očekivali su pobjedu koalicije Vakat s obzirom na jačinu i prepoznatljivost kontinuiteta političkog rada i političkog djelovanja. Napravljeni su dobri strateški potezi koje su doprineli akumuliranju većeg političkog imidža i ponovnog dobijanja povjerenja glasača. U stožeru same koalicije Demokratskoj stranci Bošnjaka povučeni su potezi koji odslikavaju želju promjena i koliko će to u praksi preduzete promjene imati smisla, vrijeme će pokazati.
Iznenađujući je uspjeh BSDAK-a koja je dobila jednog poslanika u Skupštini Kosova. Najverovatnije to je uspjeh pojedinaca u okviru ovog političkog subjekta nego same koncepcije političkog djelovanja.
Neuspjeh je evidentan za stranku SDA koja očigledno dugo vremena nije u korelaciji sa stvarnim potrebama naroda kojeg predstavlja. Oni stvarno moraju izvući pouke iz svega ovog što se njima u ovom trenutku dešava. Ukoliko ne budu mudri i pragmatični njihov će politički ugled linearno opadati. Gubiće svoja uporišta koja tradicionalano glasaju za ovu političku partiju. U svakom slučaju moraju se vratiti na izvorne vrednosti naroda koji ovaj politički subjekt postavio.

Šta dalje gospodine Aljilji, približava se popis a čini mi se dočekujemo ga veoma nespremni?

Nebija Aljilji: Popis stanovništa je najvažniji zadatak na kome se polaže ispit zrelosti naroda kojeg predstavljamo. Intelektualci, političari, prosvjetni radnici i nevladini sektor moraju da iskažu dovoljno mudrosti i pragmatizma i dogovore se o zajedničkom djelovanju na odbrani i afirmaciji BOŠNJAŠTVA kao osnovnog fundamenta na kome se zasniva naše postojanje i budućnost ovih prostora.
Treba biti kontinuirano prisutan ne samo preko sredstava javnog informisanja, nego i u neformalnim kontaktima sa građanima i edukativno objašnjavati koliko je značajno da broj Bošnjaka bude zadovoljavajući. Sve ostalo će imati više značaja ukoliko ovaj najvašniji posao odradimo kako treba.