Husnija Bešković: Birači su tako htjeli da oba naša poslanika budu iz prizrenskog kraja, no još se nije desilo, još od 2004. godine od kada postoji Koalicija "Vakat" da neki od regiona na Kosovu gdje žive Bošnjaci ne bude zastupljen, u ovom slučaju pećko-istočki i dragaški kraj, dakle nećemo biti u političkoj već ćemo svakako biti zastupljeni u izvršnoj vlasti.

Husnija Bešković spada u sam vrh bošnjačke političke scene na Kosovu. Nakon ratnih dešavanja na Kosovu postao je lider Nove bošnjačke stranke iz Peći, osnovane 2002. godine u tadašnjem nazivu Bošnjačka Inicijativa, a odmah nakon toga prerastaju u stranku sa sadašnjim nazivom i od te godine figurira u vlasti kako na lokalnom tako i na centralnom nivou. Počeo je kao poslanik u opštinskom parlamentu u Peći i to nakon prvih izbora 2000. godine kada je izabran kao jedini Bošnjak na toj funkciji. Nakon toga ponovo je biran 2004. godine u opštinskom parlamentu u Peći, a takođe iste godine biva postavljen i za za savjetnika u ministarstvu zdravlja  (NBS biva jedna od članica koalicije Vakat) kada je ministar zdravlja bio Sadik Idrizi. Nakon sedam mjeseci postaje poslanik u Parlamentu Kosova. Trenutno obavlja funkciju savjetnika u Ministarstvu za zaštitu životne sredine u Vladi Kosova.

Krajem prošle godine imali smo vanredne parlamentarne izbore na Kosovu. Koja su očekivanja koalicije “Vakat“, što se vašeg regiona tiče, nakon izbora u pogledu učešća u parlamentu Kosova i formiranja Vlade?

Husnija Bešković: Svjedoci smo da nakon svih onih poteškoća koja su pratila izborni proces, neregularnosti, nepravilnosti, ponavljanja izbora u nekoliko kosovskih opština... Konačno su ovih dana certifikovani izborni rezultati od strane Centralne izborne komisije. Mi želimo, kao naš doprinos koaliciji “Vakat“, da kao produkt ovih izbora imamo stabilnu, čvrstu, trajnu i profesionalnu vladu Kosova te izvršne organe kao i parlament. Naravno, u tim okolnostima i mi Bošnjaci ćemo imati svoje mjesto u tim organima vlasti. Kao što je i upoznata javnost Kosova (a mi smo to i očekivali), koalicija “Vakat“ je ubjedljivi pobjednik u bošnjačkoj konkurenciji. Mi, ovoga puta, imamo dva poslanika, u odnosu na preostala dva politička subjekta (NDS i BSDAK), koji imaju po jednog poslanika. Mi ćemo, adekvatno našim izbornim rezultatima, našem iskustvu, našim kadrovima, našem profesionalnom stafu tokom pregovora povodom učešća u Vladi Kosova tražiti adekvatna mjesta jer oba  naša poslanika su, zahvaljujući glasovima građana, iz Prizrena. Nastojaćemo da budemo regionalno zastupljeni da bi sastavili koaliciono-politički balans gdje bi u vlasti bili i predstavnici opštine Dragaš, predstavnici pećko-istočkog kraja i da se nađe mjesta za predstavnika USB-a iz Prizrena. Pokušaćemo, u okolnostima za koje se budemo izborili, voditi strogo računa da regionalno svi budu zastupljeni. Dakle, neko će biti u političkoj vlasti, neko u izvršnoj vlasti, neko kao savjetnik... Naš je imperativ da se što više Bošnjaka zaposli u svim institucijama Kosova.

U pećko-istočkom kraju živi relativno mali broj Bošnjaka. Mislite li da bi to mogao biti razlog da Bošnjaci vašeg kraja ne budu zastupljeni u parlamentu Kosova ili možda vaša politička podijeljenost?

Husnija Bešković: Birači su tako htjeli da oba naša poslanika budu iz Prizrenskog kraja, no još se nije desilo, još od 2004. godine od kada postoji koalicija „Vakat“ da neki od regiona na Kosovu gdje žive Bošnjaci ne bude zastupljen, u ovom slučaju pećko-istočki i dragaški kraj, dakle nećemo biti u političkoj već ćemo svakako biti zastupljeni u izvršnoj vlasti. Trudićemo se da mi iz našeg kraja nadoknadimo gubitak u centralnoj vlasti obezbeđivanjem mjesta koje sam već pomenuo.

Očekujete li da će se ove godine realizovati ideja o osnivanju opštine Vitomirica?

Husnija Bešković: Koalicija “Vakat“ je od same izrade Ahtisarijevog plana predala svoj zahtjev za formiranje tri bošnjačke opštine, gdje bi u tim budućim opštinama živjeli i građani drugih etničkih zajednica koje žive na Kosovu ili u okruženju tih budućih opština Vitomirice, Rečana i Dragaša. Taj naš zahtjev smo više puta obnavljali u Ministarstvu za lokalnu samoupravu i  Vladi Kosova. Ne bih se vezivao za neke rokove kada će se, uslovno rečeno, ispuniti  ti naši zahtjevi, ali moramo učiniti sve da to bude što prije, jer imam osjećaj, a to i ističem u svojim javnim nastupima, da smo mi Bošnjaci Kosova ostali van procesa decentralizacije. Šta to znači? Znači da su u međuvremenu formirane opštine sa srpskom većinom, formirane su u međuvremenu i dvije nove albanske opštine, a mi Bošnjaci nismo osjetili blagodeti decentralizacije na ovim prostorima. Ako u dosadašnjem radu koalicije “Vakat“nešto nije dobro urađeno što se bošnjačke zajednice tiče, onda je to svakako to što do sada nemamo bar jednu svoju opštinu sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Ovim putem želim ubjediti vaše čitaoce da ćemo mi, koji budemo u prilici, nastaviti sa političkim pritiskom, iskorišćavanjem svih mehanizama i ustavnih pogodnosti, da do toga dođe jednog dana, za dobrobit našeg naroda, naše omladine i svih građana uz stvaranje novog ambijenta za život i sigurnost Bošnjaka na Kosovu.

Primjetno je da sve političke opcije Bošnjaka kontaktiraju sa vodećom PDK u pogledu formiranja vlasti. Koji su razlozi što ne postoji zajednički nastup?

Husnija Bešković: Na ovim parlamentarnim izborima ispred Bošnjačke zajednice konkurisala su četiri politička subjekta (VAKAT, NDS, SDA, BSDAK), od kojih su tri, po glasovima građana, u parlamentu Kosova. Samo SDA ovoga puta nije uspjela da bude parlamentarna stranka. Mi, kao vodeći politički subjekat, smo stub oko kojeg se okuplja naša bošnjačka zajednica Imamo najbolji program, to nam i naši birači potvrđuju, i spremni smo pozvati ostale političke subjekte na saradnju.

Veliki je broj Bošnjaka iseljeno iz pećko-istočkog kraja. Kako će se to odraziti na predstojeći popis stanovništva?

Husnija Bešković: Treba istaći da se nakon rata puno Bošnjaka iselilo sa  čitavog Kosova, ne samo iz našeg kraja. Mi smo ovdje imali popis stanovništva prije tačno trideset godina što je bio veliki hendikep za čitavo stanovništvo Kosova, dakle nismo imali bazu podataka niti  osnovicu oko koje se sutra razvija i ekonomija i ostale dobrobiti za jednu državu. Mi imamo tu tendenciju da se iz svih krajeva Kosova sa većinskim bošnjačkim stanovništvom narod iseljava, ali ono sa čim sam ja upoznat jer je već formirana Centralna popisna komisija na nivou Vlade Kosova, imao sam uvid u formulare popisa da će postojati jedna stranica, da se tako izrazim, u kojoj će se evidentirati svi naši građani koji žive i rade u inostranstvu (nadam se na privremenom radu). Popis stanovništva će se održati od 1. do 15. aprila i to je za nas veliki izazov i nadam se da nećemo imati nikakvih problema. Zašto je bitan ovaj popis stanovništva za nas Bošnjake Kosova? Najbitnije je to da se deklarišemo u smislu očuvanja našeg bošnjačkog identiteta. Znači, naš jezik, naša kultura, vjerski običaji, da u suštini očuvamo naš identitet bez tendencija prema asimilaciji, nego da ostanemo ono što jesmo. Zapamtimo tri stvari: Bošnjak, jezik-bosanski, vjera-Islam. To je, u najkraćem, jedina preporuka našim građanima povodom skorašnjeg popisa stanovništva.

Poruka čitaocima?

Husnija Bešković: Meni su svi Bošnjaci jednako dragi bez obzira da li oni žive u Župi, Podgori, Dragašu, Prizrenu, Mitrovici, Peći ili Vitomirici. Ja sve njih srdačno selamim. Red je da se nakon ovih parlamentarnih izbora formiraju stabilne institucije, da ekonomski razvoj bude mnogo bolji, da želim našem narodu da bude bolje, da bude što manje iseljavanja jer smo mi ovdje vjekovima kao narod i imamo svoje mjesto na Kosovu. Mi smo integrisana zajednica u poslijeratnom periodu u kosovskom društvu. Ima nas u policiji, bezbjednosnim snagama Kosova (BSK) i ostalim javnim institucijama. Mislim da imamo perspektivu za opstanak i da djelimo zajedničku sudbinu svih Kosovara koji žive na ovim prostorima.

Rrazgovor vodio: Vinetu Ganić