Vinetu Ganić: Tokom ljetnjeg perioda pratimo  poznate turnire u malom fudbalu. To su tradicionalni turniri u Ljubiždi i Rečanu, gdje svakog ljeta iznikne neki talenat.

Vinetu Ganić, rođen u Prizrenu gdje je završio srednju ekonomsku školu. Porijeklom je iz Plava u Crnoj Gori gdje je prije desetak godina završio novinarsku školu - smjer sport  i kultura. Prati sportska zbivanja kao jedini sportski novinar na bosanskom jeziku na Kosovu.

Kao sportski novinar vi ste direktno prate dešavanja u Kosovskom sportu. Možete li izdvojiti mlade sportske talente koje ste zapazili baveći se novinarstvom.

Vinetu Ganić: Ima dosta bošnjačkih sportskih talenata. Tu su prije svih talentovani rezervni golman FK ”Bese”iz Peći, mladi i perspektivni Sanel Bandić, i centarfor FK ”Prištine” Suad Salijagić iz Istoka. Dok je u prizrenskom regionu mladi košarkaški talenat koji ima svega 14. godina, Ahmed Balje. Takođe u regionu Župe ima puno talenata u fudbalu i košarci.

Šta nam naj aktuelno možete kazati vezano za klupska takmičenja na Kosovu i Prizrenu. Koliko su bili uspješni Bošnjaci sportisti?

Vinetu Ganić: Upravo je završeno fudbalsko prvenstvo u svim ligama na Kosovu. Najinteresantnija vijest nam stiže iz Mitrovice jer je FK ”Trepča 089” osvojila prvo mjesto u prvoj ligi Kosova i zajedno sa drugoplasiranim FK ”Balkanom” iz Suve Reke ušli u Super ligu Kosova. U toj ekipi igraju čak četiri Bošnjaka sa sjevera Kosova.
FK ”Lirija” iz Prizrena u ovoj takmičarskoj sezoni (2009-2010) osvojila  kup Kosova. To je najveći uspjeh Lirije nakon rata. Izvanredan utisak je ostavio Ermin Džananović,  pojačanje iz Zenice koji je igrao zadnjeg čovjeka u odbrani. Izabran je od strane sportskih novinara Kosova među tri najbolja odbrambena igrača. Treba istaći da je košarka, pored fudbala vrlo popularna u regionu Prizrena. Košarkaški klub ”Bashkimi” svake godine dobija pojačanja iz inostranstva. Ove takmičarske sezone najjača pojačanja su bili Mirza Ahmetbašić iz Sarajeva, Enes Hadžibulić iz Skopja, porijeklloom iz Novog Pazara, te na centarskoj poziciji Aldin Kadić, takođe iz BIH, te par košarkaša iz Makedonije. Oni su ostavili sjajan utisak i kao sportisti i kao ljudi po finom i kulturnom ponašanju. Nažalost iako je imao dobru ekipu Bashkimi nije uspio izboriti finale play-offa. Izgubili su u polufinalu od ekipe ”Trepče” iz Mitrovice. U finalu je slavila ekipa ”Sigal” iz Prištine, najbolja košarkaška ekipa na Kosovu.

Šta trenutno radite vezano za vašu profesiju?

Vinetu Ganić: Trenutno sam angažovan u radio ”Astri” gdje već treću godinu imam svoju emisiju pod nazivom ”Sportski miks” u trajanju od 60 minuta. Sadržaj emisije je kosovski i međunarodni sport, sa eksluzivnim intervjuima domaćih i stranih sportista. Primamo puno sms-poruka od naših Bošnjaka iz čitavog svijeta i ja ih ovom prilikom srdačno pozdravljam. Naš gost je na Prvomajskim susretima Župei Podgora bio Ferid Odžini, vrhunski karate majstor koji već dugo godina živi u Švicarskoj, inače porijeklom iz Nebregošta.

U toku je Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Vaš komentar?

Vinetu Ganić: Što se tiče Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje je u toku, u emisiji imamo sportske kvizove uz puno atraktivnih nagrada za najuspjesnije, a dodeljuju ih razni sponzori. Svjetsko prvenstvo Južnoj Africi je, po meni, vrlo loše jer ima premalo golova na startu, a i razočaran sam igrom pojedinih fudbalskih reprezentacija, npr. Francuske, koja je pred ispadanjem, te evropskim prvakom, Španijom koja je izgubila od reprezentacije Švicarske i to je poslije remija Italijana sa Novim Zelandom najveće dosadašnje iznenađenje na Svjetskom prvenstvu.

Vaš posao je zanimljiv i po poznanstvima koje stičete sa sportistima, možete li izdvojiti neke zanimljive susrete.

Vinetu Ganić: Ja sam dugo radio u Crnoj Gori, na lokalnim radio i TV kućama. Gosti u okviru moje emisije su bili iz svjeta politike, filma, muzike, sporta. Jednom prilikom je moj gost bio Fatos Beqiraj, fudbaler iz Peći, koji je svoju karijeru započeo u FK Behar iz Vitomirice, koji je jedini bošnjački klub na Kosovu, a takmici se u drugoj ligi Kosova. On je nastupao i za FK Besa iz Peći, i kako nije dobio pravu šansu, otišao na pregovore sa FK Budućnost iz Podgorice. Tamo je dobio šansu i uspio da sa ekipom iz Podgorice igra i u ligi evropskih šampiona, a sada nastupa i za mladu fudbalsku reprezentaciju Crne Gore. Riječ je o velikom talentu i izuzetnom čovjeku.

Šta vas očekuje u radu ovog ljeta?

Vinetu Ganić: Sada kad su sportisti na odmoru tokom ljetnjeg perioda, u našim emisijama ćemo pratiti  poznate turnire u malom fudbalu. To su tradicionalni turniri u Ljubiždi i Rečanu, gdje svakog ljeta iznikne neki talenat.

Vaš portal je samom pojavom na medijskom nebu Kosova ostavio više nego povoljan utisak. Nadam se da ćete u budućem radu svojim objektivnim i profesionalnim načinom pisanja biti nosioci našeg novinarstva. Pozdrav svim Bošnjacima u dijaspori koji prate vaš sajt.