Artan Abrashi, aktivista je  pokreta "Vetëvendosje", sa sjedištem u Prizrenu. Sutra 10. juna 2010. ovaj  pokret održava demonstracije pod nazivom "Za zaštitu nacionalnih vrijednosti i protiv promjene amblema Prizrena".

Najavljuje se dolazak više hiljada simpatizera ovog pokreta. Lokalne televizije objavile su i vijest kada i iz kojih sela prizrenske, orahovačke ili suvorečke opštine kreću autobusi za prevoz demonstranata.

Zašto organizujete demonstracije, koji je razlog i povod?

Artan Abrashi: Zna se dobro da odluka Ustavnog suda Kosova, u ovom slučaju kada je odobren zahtjev jednog odbornika za promjenu izgleda logoa opštine Prizren, stvara dojam da ovaj zahtjev ima nipodoštavajući odnos prema vrijednostima većinskog naroda, dakle Albanaca.

Ovaj zahtjev je odobren od strane Ustavnog suda Kosova, koji se poziva na član 7. statuta opštine, gdje se opisuje amblem grada Prizrena, da on predstavlja prepreku za ostvarivanje identiteta manjinskih zajednica.

U ovom članu se izričito navodi da su sastavni dio izgleda logoa opštine, zgrada Prizrenske-  albanske lige, natpis 1878. i riječ Prizren. Ali u ovom slučaju manjinske zajednice preko svojih predstavnika u organima vlasti kažu da žele da dodaju samo višejezičnost na amblemu opštine, gdje i mi nemamo ništa protiv. Ali na aktuelnom logou nije obuhvaćen niti jedan jezik, i smatramo da je ovaj prijedlog najpravedniji za sve zajednice u opštini.

Ali objašnjenje gdje leži problem? Skidanje godine 1878. zbog tehničkih problema realno je uzeta kao uvreda, kao neprihvatljiva odluka uzimajući u obzir da se 1878. godine u tom objektu odigrao jedan od najvećih kulturno-historijskih događaja u historiji albanskog naroda.

Znači skidanje, ili zahtjev za skidanjem ove godine podrazumjeva jedan pokušaj skidanja kulturno-historijskih vrijednosti lige, odnosno objekta albanske - prizrenske lige sa ciljem njene degradacije ili omaložavanja za koje mi smatramo da je rezultat Ahtisarijevog plana koja multietničnost na Kosovu podrazumijeva samo redukovanjem kod Albanaca odnosno antialbanstvom.

Ovako se nemože izgraditi harmoničan ambijent između zajednica, s jedne strane gaziti vrijednosti većinske zajednice da bi se s druge strane ugodilo  drugima.

Mi smatramo da ovakve odluke, ponajviše Ahtisarijev plan, je otvorio put za moguće “bleđenje“ odnosa koji su bili tradicionalno dobri u Prizrenu, i koje su vekovima njegovani i čuvani. Sada se nekim fantomskim nerealnim zakonima koje predstavlja Ahtisarijev plan pokušavaju srušiti.

Zar Ustavni sud nije nešto “sveto” u cijelom svijetu i njegova se odluka prihvata bez pogovora. Jeste li vi protiv Ustavnog suda?

Artan Abrashi: Mi nismo protiv institucija. Ustavni sud je autoritet koji ocjenuje ustavnost i zakonitost pravnih akata. Ali u ovom slučaju zna se da se svaki politički organizacioni sistem, u ovom slučaju država, gradi bazirajući se na volju većine građana. Znači, na Kosovu ovaj Ustav i Ahtisarijev plan nisu proizišli na osnovu rezultata referenduma gdje može zaživeti ideja Narodne skupštine, već je došla kao rezultat međunarodnog nametanja, u ovom slučaju Ahtisarijev plan.

Smatramo da Ahtisarijevim planom nemože biti mira i stabilnosti kako bi trebalo biti.  Mir i stabilnost među građanima Kosova može se postići samo kao rezultat kompromisa koji izvire odozdo, iz naroda, a ne nametanjem s vrha ili sa strane.

Bošnjaci se plaše. Da li je u interesu svih nas ovdje u Prizrenu da se ove demonstracije održe. Još jednom navodim Bošnjaci se plaše.

Artan Abrashi: Ne razumijem razlog za strah jer ovi protesti nisu upereni protivu neke zajednice. Ovi protesti imaju za cilj protivljenje odluci suda za koju mi smatramo da je nepravedna. Protesti su samo jedna demokratska ideja gdje kada se jedna strana ne slaže sa nekom odlukom izađe i protestira protiv nje. Mi ne mislimo da je pravedno da svaki protesti, u ovom slučaju Albanaca, se smatraju kao jedna situacija gdje se izražavaju šovinističke ideje protiv manjinskih zajednica, gdje se veoma dobro zna da ovdje u Prizrenu nisu nikad postojale i nikada ih neće biti.

Šta mislite o Ćemailju Kurtiši koji u predhodnom mandate bio zamjenik predsedavajućeg Skupštine Prizrena i sa te funkcije je uputio službenu žalbu Ustavnom sudu. On se u poslednje vrijeme optužuje za sve i svašta, a većina medija nije pustila njegovu izjavu o ovome i iznosi se samo jedna strana?

Artan Abrashi: Mislim da Ćemailj Kurtiši, bez obzira ili to bio neko drugi, koji je građanin Prizrena koji poznaje okolnosti, historiju, tradiciju ovog grada traba znati, da, ponavljam opet mir i poštovanje, između zajednica, između građana čuva se samo međusobnim poštovanjem identiteta, kulture i historije. Omaložavanjem vrijednosti jedne zajednice, a preko toga uveličavati svoje vrijednosti mislim da je dao veoma pogrešan pristup i nimalo produktivan. Ponajmanje u ovakvim okolnostima i ovakvoj situaciji kroz koju zemlja prolazi, ponajviše u ovakvim okolnostima gdje neprekidno se nipodoštavaju nacionalne vrijednosti većinske zajednice, počevši od zastave Kosova, onda je promjenjena himna, sada je otvorena i tema logoa Skuštine opštine, gdje se zna da taj objekat (Liga) predstavlja jednu veoma veliku važnost, ne samo za građane koji žive u ovom gradu, nego važnost za cio narod.

Poznata je situacija na cijelom Kosovu oko korupcije, ovdje u Prizrenu blokiran je rad parlamenta, nedavno su uhapšene “Vehabije” gdje su većina bili Bošnajci. Nije li sve ovo dio politike skretanja pažnje sa pravih problema?

Artan Abrashi: Iskreno mi znamo da političke partije, odnosno politička partija kao interesna grupa poziva se u ime njihovih interesa. Mi kao pokret "Samoopredjeljenje" nemamo stav po pitanju onoga što se dešava u Skupštini opštine Prizren.

*     *     *     *     *

A evo šta je povodom odluke Ustavnog suda Kosova o promjeni logoa opštine Prizren i reagovanja na odluku rekao Ćemailj Kurtiši u posljednjem broju Alema.

Intervju: Ćemailj Kurtiši

Prizren je multietnički grad

Nema tu nikakvog jaza između većinske i manjinske zajednice. Pogotovu kada se zna da je bošnjačka zajednica jako konstruktivna. I turska takođe. Mi učestvujemo na izborima i u skoro svim institucijama smo prisutni. E, sada ako neko hoće da tuži Ustavni sud i ne poštuje državne institucije, njegova je stvar. Ja nisam donio tu odluku, tu je odluku donio Ustavni sud Kosova…

Alem: Gospodine Kurtiši, prije svega kako tumačite odluku Ustavnog suda kojom je logo Prizrena proglašen neustavnim? Kako je sve ovo počelo?

Kurtiši: “Mi smo očekivali ovakvu odluku Ustavnog suda Kosova i ona je sasvim logična. Sada, da li je neko više ili manje zadovoljan to je drugo pitanje. Istorijat počinje od onog bivšeg logoa kada ja na njemu bio natpis na albanskom i na engleskom jeziku. Nisu bili zastupljeni drugi jezici. Mi smo tada počeli da tražimo i govorimo kako to nije u redu. Čekali smo povoljan momenat, a to je bila promjena Statuta Prizrena. Nismo htjeli da bude naknadno, da ima više troškova, ponašali smo se kao dobri domaćini, ali se ovo moralo zamjeniti. Formirana je komisija za izradu Statuta Opštine Prizren i oni su  ignorisali naše zahtjeve. Onda su, samo uz zgradu Prizrenske lige upisali 1878. godinu u onom krugu tako da bi neki stranac koji dođe ovdje mogao misliti  da je Prizren tada (1878.) i osnovan.
Glavni zahtjev je bio da u amblemu bude ispisano “opština” na sva četiri jezika, čime bi se istovremeno znalo da se radi o opštini, a to bi ujedno bio znak istinske multietničnosti.  
Mi smo mislili i da godina ne treba da bude ispisana na amblemu. Napominjem, da mi ništa nismo imali protiv da u amblemu bude Prizrenska liga. Niko iz manjinskih zajednica nije to ni spomenuo iako u posljednje vrijeme Prizrenskoj ligi mijenjaju ime i zovu je Albanskom ligom. Istorijski znamo da to nije tako, jer su tu učestvovali i pripadnici bošnjačke, turske i drugih zajednica. Ovdje na Balkanu se, međutim, to često radi.

Alem: Kako tumačite ovako burnu reakciju od strane mnogih pripadnika albanske zajednice? Poznato vam je da su reagovali pripadnici udruženja koja su proizišla iz bivše UCK, gdje su  Bošnjake i Turke nazvali takozvanim.

Kurtiši: Na žalost to je jedna kanonada po nama, svi su se sručili na nas – i to neopravdano. Jednostavno, mi nikad nismo bili protiv Prizrenske lige i to smo nedvosmisleno rekli, ali mnogi nisu bili dovoljno obavješteni. Bilo je tu i akademika i drugih… Nema tu nikakvog jaza između većinske i manjinske zajednice. Pogotovu kada se zna da je bošnjačka zajednica jako konstruktivna, i turska takođe. Mislim da nema razloga za sve ovo. Obratili smo se Ustavnom sudu Kosova. E, sada ako neko hoće da tuži Ustavni sud i da ne poštuje državne institucije Kosova, njegova je stvar. Ja nisam donio tu odluku već Ustavni sud…
I još nešto što je veoma bitno. Ja sam to radio po službenoj dužnosti, dakle, kao zamjenik predsjedavajućeg iz redova manjinskih zajednica. Ja sam predstavljao interese manjinskih zajednica. Mi smo zakazivali sastanke na raznim nivoima, razne  nevladine organizacije su to tražile od nas, i iz redova turske i iz redova bošnjačke zajednice. Svi smo, dakle, tražili takvu jednu odluku. A ja sam samo izložio u zahtjev njihova razmišljanja i pretočio ih u jednu tužbu Ustavnom sudu Kosova.
Upozoreni su bili predstavnici Ministarstava za administraciju, za lokalnu samoupravu. Upoznati i upozoreni su bili i premijer i predsjednik države i Skupštine, kao i svi ostali relevantni faktori.
Ovo je apsolutno demokratska odluka, nije bilo nikakvog pritiska. Ustavni sud je donio odluku, po nama očekivanu, a ako su drugi smatrali da će Ustavni sud donositi povoljne odluke samo za većinsku zajednicu, onda su se prevarili. Ova je odluka prava i za institucije Kosova i za međunarodnu zajednicu, jer je ispoštovan zakon. Nema razloga za takvo klevetanje, takvu kanonadu neistina. Još manje za etiketiranje i nazivanje ponižavajućim terminima za našu zajednicu.
Mi ne možemo da stalno ističemo kako je Prizren primjer multietničnosti, a da to bude samo na papiru  - to neće moći. Smatram da sam izvršio svoju zakonsku obavezu. Ja sam to uradio na najbolji mogući način. A to što neki nisu poveli računa na vrijeme i što je to sada ispao problem - to je njihova, a ne naša stvar.

Alem: Kako komentarišete izjavu predsjednika Skupštine Kosova Jakupa Krasniqija da se “trebaju poštivati odluke legalnih institucija”, u ovom slučaju povodom logoa?

Kurtiši: Pa apsolutno, to je sasvim logična izjava. I može li drugacije? Ako želimo da gradimo jednu demokratsku državu, a da pritom ne poštujemo institucije, onda nema ništa od demokratije. Prema tome, neka odluka će biti dobra za vas, neka neće biti dobra. Evo, konkretno, zakazivanje posljednje  vanredne sjednice SO Prizren, sigurno nije bilo u interesu vladajuće koalicije. Nijazi Kryeziu iz vladajuće koalicije je zakazao sjednicu po službenoj, a ne po svojoj dužnosti. To sam ja uradio u slučaju logoa, ali kao zamjenik predsjedavajućeg, a nikako ne kao Ćemailj Kurtiši.