Švicarski penzioner Pashk Munega spada u one poznatije i popularnije ljude u Prizrenu upravo po svojoj humanosti koja ne poznaje granice.

Njegova moderna kuća se nalazi iznad Sinan-pašine džamije, na putu prema staroj tvrđavi Kaljaji, na samoj ivici puta gdje mnogi naši gosti grada kao i mnogobrojni turisti kada prođu tom ulicom obavezno se osvježe ili sokom ili hladnom vodom što je, svakako, veliki plus u dane kada je temperatura vazduha bila preko 40 stepeni.
U posljednjih nekoliko godina Munega je svojim novcem 'uredio' čitavo naselje, poznatije kao Potkaljaja, donirajući novac za uređivanje kaldrme koja je bila već "istrošena" i dotrajala te, takođe, donirajući i obnovu starih kuća, pa naselje mnogo bolje izgleda nego ranijih godina.
Posljednja njegova humanost ogleda se u tome da su juče pozvani radnici KEDS-a, odnosno radnici prizrenske elektrodistribucije, koji su, prvo iskopali tri  stare i dotrajale bandere koje su mogle nekoga povrijediti svojim padom, te su postavljene nove i to betonske bandere koje će služiti svim stanovnicima toga naselja u budućim godinama. Sve je to pomenuti Munega platio iz svog džepa te bi i opštinske strukture vlasti trebale voditi računa o ovakvim svojim građanima koji iz svog džepa doniraju razne humanitarne akcije, a koje bi, po potrebi bile njihov posao u smislu obnove ovakvih dotrajalih bandera.
Za naš web-portal govori Pashk Munega, koji, između ostalog, ističe:
"Pozdrav vama i čitaocima vašeg web-portala. Ja sam danas organizirao akciju da smo sa radnicima KEDS-a skinuli tri stare i dotrajale bandere koje su mogle ugroziti i naše živote i živote naših gostiju, tj. turista svojim padom te svima onima koji šetaju prema staroj tvrđavi Kaljaji. Promjenili smo, dakle, tri bandere, sada su betonske, također smo dodali četiri velika kabla za struju kao i velike žice gdje me je sve to koštalo 280 eura.
Ja sve to radim iz humanitarnog razloga, za moju porodicu, a posebno za moje drage komšije. Recimo da znam nekoliko svjetskih jezika poput engleskog, njemačkog, italijanskog, francuskog i poljskog jezika te svi turisti i stranci koji prolaze ovuda prema tvrđavi Kaljaji vole popričati sa mnom te im dođem kao turistički vodič. Samim tim, mnogi od njih se osvježe sokom ili hladnom vodom te sam se sprijateljio sa mnogim turistima koji mi pišu preko društvenih mreža, odnosno fejsbuka, i to prijateljstvo već dugo traje.
Od ranijih mojih akcija poznatije su one gdje sam sa svojim komšijama organizovao i čišćenje čitave Potkaljaje, bilo ljeti pred sezonu, bilo zimi, tj. organizujem čišćenje naših ulica zimi koja je bila vrlo teška jer su ulice bile zavijane i zaleđene, no nismo dozvolili da nam neko od naših sugrađana, ne daj bože, slomi ruku ili nogu. Eto, ja sam već dugo u penzionerskim godinama te mi sve te aktivnosti vrlo prijaju da se ne bih ulenjio. Vjerujem da ću i dalje nastaviti tim tempom dok me godine služe; kao neki svoj amanet mlađim generacijama koje dolaze, da bi oni očuvali svoju budućnost i svoj grad ili sredinu gdje žive što boljom i čistijom", istakao je Pashk Munega, Prizrenac široke duše i velikog srca, humanista kojih ima sve manje u savremenom kosovskom, ali i balkanskom društvu.