U mnogim gradovima na Kosovu

Turska Humanitarna fondacija za prava i slobode čovjeka (IHH) počela je sa podjelom pomoći povodom mjeseca ramazana i uručila je pakete sa hranom za oko 200 porodica, veterana Oslobodilačke vojske Kosova i invalida rata u opštini Kosovo polje, javlja Anadolu Agency (AA).

IHH tokom mjeseca ramazana vrši podjelu pomoći u 104 država svijeta, među kojima je i Kosovo.

Osman Atalay, član Upravnog odbora IHH-a, izjavio je za AA da je ova fondacija počela sa podjelom humanitarne pomoći u mnogim kosovskim gradovima, te da će istovremeno organizovati i iftare za osobe sa potrebama.

"Cilj nam je da pomognemo dvije hiljade porodica u opštinama na Kosovu, u Prištini, Prizrenu, Mamuši, Đakovici i Orahovcu i organizujemo iftare za hiljadu ljudi, ali i da doniramo odjeću za Bajram za 500 siročadi na Kosovu. A danas ovdje u Kosovu Polju smo pomogli 200 porodica iz Udruženja ratnih invalidava Oslobodilačke vojske Kosova za ramazan", kazao je Atalay.

Nusret Azemi, člana Predsjedništva Udruženja ratnih invalida OVK-a, ogranak u Kosovu Polju, zahvalio se Fondaciji IHH na pomoći i naglasio da pomoć iz prijateljske države Turske ne stiže samo za mjesec ramazan.

On je podvukao da je Turska pomagala Kosovu i tokom i poslije rata te da je IHH liječio pripadnike OVK-a nakon rata u turskim bolnicama.

"Mi smo bili, jesmo i bićemo zahvalni prijateljskoj državi Turskoj. Mi kao kategorije proizašle iz rata, zahvaljujemo vam se od srca", kazao je Azemi.