Humanitarne akcije u današnoj ekonomskoj krizi i te kako mogu da pomognu i na trenutak da vrate nadu i osmijeh, slabije socijalno stojećem stanovništvu.

Najbolji primjer tome je aktivnost Udruženja sela Manastirice (USM), sa sjedištem u švicarskom gradu Buchs-u, koji su uz pomoć aktivista KUD-a Šarski behar, siromašnijim familijima u gradu Prizrenu, Župi, Gori i Podgoru, podjelili više od 200 pakovanja humanitarne pomoći u vidu prehrane.
Akcija je realizirana u dvorištu oš “Lek Dukagjini” u Prizrenu, u prisustvu Uprave Šarskog behara, Zahira Kusinija, koordinatora USM-a, pripadnika turskog KFOR-a i uz koordinaciju sa predstavnicima te stanovništvom iz bošnjačkih sredina prizrensko-dragaškoga kraja.
Prikupljanje sredstava za ovu humanitarnu aktivnost, usljedilo je tokom nedavnog koncerta u Buchs-u i turnira u malom fudbalu, uz koordinaciju USM-a i Šarskog behara. 
Edis Mustafi, predsjednik KUD-a Šarski behar, izrazio je zahvalnost Upravi i članovima USM-a, koji su pokazali da su, u ovim teškim vremenima i loše ekonomske situacije, uz svoj narod.
“Podjelili smo više od 200 pakovanja sa osnovnim namirnicama onima kojima je ta pomoć bila najneophodnija. Akcija je bila uspješna i ovim putem najsrdačnije se zahvaljujem našoj dijaspori, u prvom redu Udruženju sela Manastirica i nadam se da ćemo ovakve akcije u našim sredinama, zajednički, i u buduće realizirati”, naglasio je Mustafi.
Zahir Kusini, koordinator USM-a, kaže da je manastirička dijaspora iz Švicarske aktivna duži vremenski period i njen je cilj da preko različitih akcija, izađe u susret ne samo svojim mještanima, već svima onima kojima je pomoć potrebna.
“Nekada Omladinsko Udruženja sela Manastirica, koje je preraslo u Udruženje sela Manastirica, sa sjedištem u Švicarskoj, aktivno je duži niz godina. Ovom prilikom uz realizaciju KUD-a “Šarski Behar”, podjelili smo preko 200 pakovanja, sa najosnovnijim prehrambenim proizvodima. Zahvaljujem se dijaspori, svima koji su učestvovali u realizaciji ove akcije”, dodao je Kusini.
Podsjećamo da su naše estradne zvijezde Šaćir Ameti, Zeko Šaipi i Selhan Alija, 6. februara, u subotu, u organizaciji KUD-a Šarski Behar i USM-a, u BZB – Buchs Hanfland strasse, u kantonu Sen Galen, održali humanitarni koncert, uz prisustvo nekoliko stotina Bošnjaka koji žive i rade u Švicarskoj.