Foto: flickr.com/Miss Aniela

Natalie Dybisz (27) iz Engleske znala je da mališan Ivan Gabriel koga je nosila u stomaku devet mjeseci neće poživjeti duže od porođaja. Ipak, riješila je da ga rodi. Pročitajte priču koja će vas rasplakati...

"Zamislite ljubav tako jaku da je reći zdravo i zbogom u istom danu vrijedno tuge koja će uslijediti poslije", započinje svoju priču Natalie Dybisz (27) iz Engleske. Natalina priča počela je početkom prošle godine kada je saznala da ona i njen partner Matiew očekuju njihovo prvo dijete.

Ova modna fotografkinja koja živi u blizini Londona poznata je po svojim originalnim i vještim fotografijama i obradama zbog kojih je postala senzacija kako u internet svijetu tako i van njega pod imenom Miss Aniela.

Vijest o trudnoći podjelila je na svom Flickr nalogu i u mjesecima koji su uslijedili redovno postavljala fotografije na kojima se vidjelo kako trudnoća napreduje.

A onda je uslijedio šok…

Foto: flickr.com/Miss Aniela

"Naš svijet je potresla tužna vijest da moja beba, moja draga, slatka beba neće moći da preživi izvan mog tijela. Negdje u toku najranijeg razvoja se desila greška – rijetka omaška za koju nema pravog objašnjenja niti lijeka", sjeća se Natalie jednog od najmračnijih trenutaka svog života.

Pred njom se tada pokazao izbor – ili da u trenutku kada njena beba ima oko sedam mjeseci prekine trudnoću, ili da, uz sav bol i rizik, nastavi dalje i porodi se prirodnim putem jednom kada za to dođe vrijeme.

"Danima sam se borila s napadima panike i straha i pomišljala da izaberem lakši izlaz iz svega toga. Pomoglo je što sam čitala i slušala o iskustvima drugih žena. Ona su me natjerala da shvatim šta, zbog svog budućeg života, treba da uradim. Kažu da je prvi instinkt svake majke da zaštiti dijete. Ako to ne može da uradi, mora da zaštiti sjećanje na njega. Jedna od najtežih stvari koju sam morala da prihvatim ja da je to i dalje moja beba! To je i dalje moje dijete i moj porođaj, moj prvi porođaj", priča Natalie.

Riješila da trudnoću iznese do kraja. I sama priznaje da su joj veliku snagu ulili prijatelji, porodica, ali i internet zajednica s kojom je nastavila da dijeli sve novosti.

"Sve što sam znala je da se, u moru pomiješanih osjećanja za koja želim da nikada nisam morala da ih doživim, jednom kada je prošao sav bijes, tuga i šok, izdvojilo jedno – ljubav. Ljubav prema mojoj bebi bez obzira kakav je njen kraj, ljubav do samog kraja! I ona me je obavezala, dala majčinski osjećaj 'dužnosti' da rodim bebu, jer to niko drugi ne može, da je držim u naručju dok umire i prevaziđem strah od toga", sjeća se Natalie i priznaje da je u tom trenutku povjerovala da postoji 'plan' koji je neko, priroda ili Bog, predodredio za sve nas.

Foto: flickr.com/Miss Aniela

Natali se porodila prirodnim putem u svom domu početkom decembra prošle godine. Beba, dječak koga je nazvala Ivan Gabriel se u njenom stomaku zadržao 43 nedjelje. Umro je kada ga je uzela u ruke.

"Imala sam porođaj iz snova. Kad sam mislila da nam predstoje još sati, on je jednostavno izletio iz mene pravo u ruke moje babice, a onda u moje, sav krvav i apsolutno predivan! Vidjela sam da je dječak. Da je nevjerovatan. Bio je tu, ali je otišao i to je bilo u redu! Presjekla sam pupčanu vrpcu, okupali smo ga, obukli, uzeli otiske stopala i fotografisali ga. Očiju zatvorenih, usana koje liče na moje, s nekoliko pramenova kose, sklupčanih udova… Toliko predivan da možete da zurite u njega zauvijek", sjeća se Natalie prve i posljednje noći koju je provela sa svojim sinom.

Sada kada je sve gotovo, kaže da ne žali zbog svog izbora i da je vrijedilo.

Svaki trenutak za vrijeme tih devet i po mjeseci koliko je nosila Ivana u sebi bili su predivni i nezaboravni. Na pitanje zašto je riješila da svoju priču podijeli sa svijetom kaže da je željela da pomogne svim ženama koje se suočavaju da gubitkom djeteta.

"Ako moje iskustvo može da pomogne bilo kome ko prolazi kroz slične probleme da se ne osjeća usamljeno, onda je sve ovo bilo vrijedno i Ivanov slatki, kratki život nije bio uzaludan! Ovo nije samo priča o meni, već o svim ljudima, o bolu i gubitku. Ako dozvolimo sebi da osjećamo i izrazimo ljubav, onda strah nestaje, a tuga koja ostaje i nije tako loša", zaključuje Natalie.

Foto: flickr.com/Miss Aniela

Gabriel je obolio od Poterovog sindroma, prouzrokovanog bilateralnom renalnom agenezijom. U pitanju je rijetko oboljenje uslijed koga kod ploda ne dolazi do razvoja bubrega, što dovodi do smanjene količine plodove vode tokom trudnoće. Sve ovo ima posljedice na plod koji se ne razvija normalno iako nije poznato zašto do ovoga dolazi. Djeca koja pate od ovoga sindroma rijetko prežive nekoliko dana po rođenju.