Solidarnost u teškim situacijama

Posljednji uspješni primjeri humanitarne solidarnosti našeg bošnjačkog naroda u Župi, Podgori i gradu Prizrenu, kao i u našoj dijaspori, prilikom sakupljanja pomoći za liječenje rahmetli dr. Raifa Elezi iz Prizrena, kao i ranije akcije sakupljanja pomoći za liječenja, uvjerili su nas da smo mi solidaran narod u ovako teškim situacijama.

Na žalost, živimo u nekom obliku demokratskog svijeta koji je još u procesu izgradnje i u državi koja je još u fazi neke tranzicije, gdje je sreća biti zapošljen i imati kakvo-takvo zdravstveno osiguranje, odnosno potrebna sredstva za eventualno liječenje težih slučaja oboljenja.  Zato stariji ljudi ovdje kod nas često umeju da  kažu: “Ne dao Bog da se razboliš!”. 
Naša vjera islam na prvom mjestu stavlja pomoć i solidarnost s ljudima u nevolji. 
Ostale su mi u pamćenju riječi cijenjenog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa dr Mustafe Cerića: "Mi svoja prava ne trebamo tražiti nego ih trebamo uzimati. Mi Bošnjaci moramo raditi na stvaranju nacionalnih i humanitarnih institucija, ali  to moramo raditi brzo jer su nas puno unazadili… Moramo brinuti jedni o drugima, jer je svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka".
Svjesni smo da su i ranije postojale slične ideje od nekih naših bošnjačkih aktivista (među njima i jedna moja inicirana od prije dvije godine), ali mislimo da je sada pravo vrijeme za pokretanje humanitarne fondacije. 
U konsultaciji s nekim našim ljudima, odlučili smo da bošnjačkoj javnosti na Kosovu i u dijaspori predložimo formiranje fonda: "Fondacija za pomoć ljudima oboljelih od teških bolesti - Dr. Raif Elezi".
Uplate u fondu bi bile dobrovoljne ali bi se i neke kategorije zaposlenih mogle obavezati na redovna izdvajanja. Takođe bi naša udruženja, džemati i pojedinci iz dijaspore  trebali prihvatiti svoj dio učešća kako u uplatama tako i u organizaciji i radu Fondacije.   
Svako ko je zaposlen može izdvojiti određenu mjesečnu ili godišnju sumu prema mogućnostima ili procentima, što bi činilo fond Fondacije, koji bi bio registriran i sa svojim računom u relevantnoj banci. 
Registriranom fondacijom bi transparentno (redovna obaveza obavještavanja javnosti, posebno donatora), po Statutu i Pravilniku o radu, rukovodio Stalni odbor. Ovim pravnim aktima bi bili detaljnije određeni kriterijumi dodjele pomoći iz Fonda, kao i njen iznos u skladu sa kategorijama korisnika, na osnovu njihovog zahtjeva potkrepljenog potrebnom medicinskom dokumentacijom. Pomoć bi se dodjeljivala isključivo u slučaju zahtjeva od oboljele osobe ili njene porodice, za teške bolesti koje iziskuju velike troškove liječenja ili hirurške intervencije u zemlji, odnosno u inostrantvu… 
Po našem mišljenju najveću odgovornost u realizaciji ove ideje imaju naši imami u džematima bosanskog govornog područja na Kosovu i oni u dijaspori. Iz ove obaveze ne treba da se isključuju ni naši intelektualci i javne ličnosti iz političkog i nevladinog sektora, te ih javno prozivamo da stanu iza ove zamisli i pomognu da se ova ideja što prije realizuje.
U nadi da će ideja biti prihvaćena od strane porodice rahmetli dr Raifa Elezija i šire bošnjačke javnosti, molim dragog Allaha da se ova zamisao realizuje!

Isak Meta, član Predsjedništva Bošnjačkog savjeta Kosova