Na inicijativu Luljete Bislimi, koja živi u Švicarskoj, tokom dva mjeseca u ovoj zemlji organizirana je humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno 4.005 švicarskih franaka. Izvještaj o prikupljenim sredstvima u banci ove akcije Luljeta Bislimi je preko Ministarstva za dijasporu lično uručila djedu Amsere Reke, koji se zahvalio na ovom humanitarnom gestu.

Zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami i Nuredin Lushtaku organizirali su prijem za Luljetu Bislimi i njenog oca kao i za Amserinog djeda Kambera Balje.

"Povodom primopredaje ove donacije, zahvaljujemo se gospođici Mislimi na ovoj humanitarnoj inicijativi, također se zahvaljujemo svim njenim prijateljima i njenim roditeljima za pomoć sakupljenu u Švicarskoj za petogodišnju Amseru Reku, koja je jedina preživjela tragediju u Restelici. Kao što je poznato, deset članova iz familije Reka izgubilo je život u ovoj velikoj tragediji od snježne lavine u februaru ove godine. Zahvaljujemo se i našem konzulu u Cirihu dr. Salihu Sefi, koji je preporučio da ova pomoć ide preko Ministarstva dijaspore. Za Ministarstvo dijaspore ovaj humanitarni akt ima poseban značaj, zato što obje strane, kako donator, tako i primaoc, su sunarodnici koji žive u dijaspori. Za mene lično, kao zastupnika bošnjačke zajednice u institucijama Kosova, ovaj čin me je posebno obradovao zato što inicijativa za ovu humanitarnu akciju potekla od osobe koja je iz albanske zajednice sa Kosova, sa ciljem da pomogne djevojčici koja je pripadnica jedne druge zajednice na Kosovu. Nadamo se da će dobri ljudi i dalje nastaviti da pomažu Amseri, ali da pomažu i ostalim članovima familiji Reka, zato što, kao što je poznato, tragedija koja se dogodila u Restelici osim ljudskih žrtava, iza sebe je ostavila i tri kuće porodice Reka potpuno uništene, kao i oštećenih 30 drugih kuća", rekao je ovom prilikom zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami.



Organizator ove humanitarne akcije, Luljeta Bislimi, je rekla da joj je želja da Amsera Reka, poslije tragedije koju je preživjela, ima bolju budućnost.

"Veoma me je pogodio slučaj Amsere Reke i otvorila sam jedan žiro-račun u banci za ovu djevojčicu. Želja mi je da se Amseri pomogne u školovanju, da poraste i postane samostalna. Zahvaljujem se svim donatorima i želim Amseri dug i zdrav život", rekla je Luljeta Bislimi.

Polovica donatora koji su dali doprinos ovoj akciji su bili Švicarci, ostali dio su donirali Albanci koji žive u Švicarskoj.