8. decembra 2010. godine u blizini sela Jarine u opštini Leposavić u Republici Kosovo izvršen je terorsistički napad na dva lica bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen na licu mjesta, rahmetli Šefko Salković, star 30 godina a drugi se oporavlja od zadobijenih rana, Edin Islamović, star 25 godina, pogođen sa 6 metaka i samo božijim čudom je preživio. Žrtve ovog napada su poznati aktivisti za afirmaciju vladavine prava Republike Kosovo na tom dijelu teritorije i borci za prava Bošnjaka pod upravom paralelnih srpskih struktura u tom dijelu države, koje iz nekog razloga toleriše međunarodna zajednica.

Obojica su bili uključeni u organizovanje prošlih izbora koje su Srbi sa ovog prostora bojkotovali i ovo angažovanje platili svojom krvlju i životom. Iza rahmetli Šefka Salkovića je ostala maloljetna djevojčica i stari roditelji. Teško ranjeni Edin Islamović je bez stalnog zaposlenja kao i njegovi roditelji, a njegov povratak u ranije mjesto življenja nemoguć zbog stalne prijetnje terorističkih elemenata koji caruju u ovom dijelu Kosova pred očima Međunarodne zajednice koja ne čini ništa da to spriječi.

Pucanj u ove ljude i atentat na njih, pucanj je u institucije Republike Kosovo, na predstavnika Centralne izborne komisije, na sve nas, na ljudsko dostojanstvo i slobodu. Ujedno zastrašivanje Bošnjaka i drugih građana sa ovog dijela Kosova koji prihvataju Ustav i zakone nezavisne Republike Kosovo. To nije samo pucanj na Bošnjake, već i na Albance, na Srbe, na sve slobodoljubive građane Kosova.

Upravni odbor Udruženja “Dijaspora Bošnjaka Kosova - Njemačka e.V. smatra da bi se u ovu akciju trebali uključiti svi građani Republike Kosovo koji žive u Njemačku i drugdje van Kosova, čime bi pokazali jedinstvo, građansku i ljudsku solidarnost. Takođe očekujemo podršku od drugih institucija Republike Kosovo u Njemačkoj, njenih konzulata ka uspješnoj realizaciji ove akcije.

Sobzirom na humanitarni karakter našeg udruženja i ozbiljnosti cijelog događaja, te pokrenute inicijateive Bošnjačkog savjeta Kosova, Upravni odbor je odlučio da među svojim članstvom, simpatizerima i sponzorima organizuje i sprovede humanitarnu akciju za pomoć ovim porodicama u znak podrške za sve do sada što su učinili na planu demokratizacije Republike Kosovo kao i pružanje pomoći u ovim teškim trenucima kada su praktično zaboravljeni od svih. Takođe želimo pokazati da se ne slažemo sa bilo kojim oblikom terorizma bez obzira sa koje strane dolazio.

Tim povodom pozivamo sve članove UDBK - Njemačke, simpatizere udruženja, sponzore, prijatelje udruženja i sve ljude dobre volje, da svojim donacijama učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji i pomognu u liječenju, našeg komšije, prijatelja i sugrađanina, te djetetu i roditeljima rahmetli Šefka Salkovića.

Ukoliko ste u mogućnosti i želite pomoći, uplate možete izvršiti na sledeći konto udruženja:

BOSNIAKISCHE DIASPORA DES KOSOVOS
Konto nr.: 3038007
Bankleitzahl: 46650005
Sparkasse Arnsberg Sundern

Za uplate iz inostranstva (Van Njemačke):

IBAN: DE57 4665 0005 0003 0380 07
BIC-Code: WELADED1ARN
Sa naznakom (zweck): SPENDE ZA BOŠNJAKE RVATSKE (ovo obavezno navesti)

Uplate se mogu izvršiti i preko naših aktivista uz obavezno izdavanje Quvitunga koji je važeći obračunski dokument za porez (Spendeschein), kao što su važeće i sve uplate izvršene preko konta.

Akcija počinje u petak 7. januara 2011. godine, a završava se 7. februara 2011 godine. Imena svih darodavatelja biće objavljena na našoj web stranici po završetku akcije. Kao i do sada.

Osman Destanović