“Socijalna župska zajednica” (SŽS) - životna zajednica osoba sa posebnim potrebama iz župske sredine, u prvom redu zajednica lica sa lakom mentalnom i psihičkom retardiranošću radi na projektu izgradnje Doma za osobe sa posebnim potrebama.

Projekat SŽS prioritet daje učlanivanju osoba sa posebnim potrebama, istovremeno pružajući mogućnost u njegovom širem djelovanju, uključivanje i ostalih osoba iz župske zajednice.

Osnovni cilj Socijalne župske zajednice, prema projektu „Jedan dom za osobe sa posebnim potrebama“, je pružanje uslova osobama sa posebnim potrebama za njihov normalan, svakodnevni život uz mogućnosti njihovog rada i privređivanja shodno radnim djelatnostima SŽZ.

Vizija stanovanja:

Prema projektu SŽZ u  zajednici bi trebalo živjeti 10 do 12 osoba sa posebnim potrebama koja su punoljetna, tj. starija od 18 godina, i to oba pola - svih etničkih zajednica koje figuriraju u Župi.

Vizija zapošljavanja:

Također, prema projektu Socijana župska zajednica pružala bi ovoj kategoriji stanovništva i radna mjesta u različitim vidovima djelatnosti, i to:

- Rad u štali za koze - kapaciteta 50-100 jedinki
- Rad u radionici za proizvodnju kozijeg sira
- Rad u štali za tov junadi - kapaciteta 20-40 grla
- Rad u pčelarstvu - kapaciteta 30 košnica
- Rad u radionici za proizvodnju meda
- Rad u kuhinji
- Rad u poljoprivredi
- I ostalo

Uslovi rada bili bi prilagođeni u skladu sa mogućnostima i sposbnostima osoba sa posebnim potrebama i njihovim zanimanjima.

Istodobno bi pored osoba sa posebnim potrebama u SŽZ, shodno uspješnom implementiranju projekta, radilo na određeno vrijeme i tri do pet zdravih psihofizičkih osoba.

Jedna inicijativa za čovjeka i sredinu - Put ka budućnosti

Opravdanost  projekta:

Na osnovu podataka kojima raspolažemo na terenu, ovakva realizacija projekta u Župi je neminovna i neophodna, obzirom da ima lica sa posebnim potrebama koja su željna uklučivanja u integraciju civilnog društva i sve društvene tokove. A iz gore iznijetog, projekat ima podlogu humanitarne prirode od velikog značaja za cijelo društvo.
                           
Naša poruka – Vaša podrška:

Gradite zajedno sa nama budučnost osoba sa posebnim potrebama - DONACIJE SU OPRAVDANE I POTREBNE!

Vašom humanošću pomažete svojima

Dajući podršku osobama sa posebnim potrebama – pomažete sebi. Svako do nas je latentna ooba koja poripada ovoja kategoriji (bolest, povrede, starost)

SVAKA DONACIJA JE DOBRODOŠLA - SVAKI FRANAK, SVAKI EURO JE OD VELIKE VAŽNOSTI ZA  REALIZACIJU PROJEKTA!

Ukupna vrijednost projekta:

Prema autorima projketa, a na osnovu elaboratske obrade, ukupna vrijednost projekta SŽZ u grubim predproračunima iznosila bi oko 220.000 eura

Donaciju možete uplatiti na:

Broj žiro-računa: CH 12 8970  0000 0095 6851 8
SOCIJALNA  ZUPSKA  ZAJEDNICA
IBAN: CH 12 8070 0000 OO95 6851 8
RAIFFESENBANK  SURBTAL-WEHNTAL
Wehntalerstrasse 19
8165 Schöfflisdorf

Projekt tim:

Meho Duraki, Tefidin Kulići i Ismail Hamza