UNHCR je danas saopćio detalje posjete slavnog glumačkog para Angeline Jolie i Brada Pitta BiH, navodeći da su njih dvoje osim posjete Goraždu i Višegradu odnosno tamošnjim raseljenim osobama koje žive u kolektivnim centrima, nakratko boravili i u Rogatici.

Kako su kazali iz UNHCR-a, Jolie je nakratko je prekinula rad na svom posljednjem filmu kako bi ukazala na bijedu u kojoj živi 113.000 Bosanaca koji su raseljeni iz svojih domova i 7.000 izbjeglica iz Hrvatske, od kojih su mnogi smješteni u kolektivnim centrima, često u užasnim uvjetima.

Jolie je izjavila da su je "jako inspirisale ove porodice. Uprkos okrutnoj stvarnosti njihovog nesređenog života, oni su nevjerovatno ustrajni u tome da svojoj djeci obezbijede bolju budućnost.”

Jolie je u Rogaticu posjetila raseljene ljude u drugom kolektivnom centru, kojem nedostaju najosnovnija sredstva, poput tekuće vode.

"Nakon što sam vidjela ove ljude i čula njihove priče, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je neophodno fokusirati se na dobrobit najugroženijih ljudi”, izjavila je Jolie, dodavši da “okončanjem raseljenja i osiguranjem kvalitetnog života, možemo pomoći u promovisanju napretka i dugotrajne stabilnosti."

Jolie se sastala i sa osobljem UNHCR-a koje joj je iznijelo prijedloge kako se može pomoći u rješavanju situacije u kojoj se još uvijek nalaze raseljeni.

"Nadam se da možemo pronaći rješenje za preostale desetine hiljada raseljenih”, izjavila je Jolie i dodala “ da samo tada možemo zatvoriti jedno od najtragičnijih poglavlja u savremenoj historiji".

Iako je ovom prilikom njena posjeta bila kratkotrajna, Jolie je izjavila da se nada da će se "vratiti u ovu prelijepu zemlju uskoro i sastati sa političkim predstavnicima sa kojima bi razgovarala o krajnje neophodnim rješenjima."

Osvrćući se na budućnost, primijetila je da “Bosna i Hercegovina sada ima priliku da krene naprijed kroz okončanje raseljenja i dalju kapitalizaciju u procesu pristupanja EU. Lokalne vođe su ti koji su najviše odgovorni za to da odaberu opcije koje će osigurati da do toga i dođe.”