Nije dobrodošao

Protivnici kapitalizma protestirali su u Cirihu i drugim većim švicarskim gradovima zbog dolaska američkog predsjednika.

Protivnici kapitalizma organizirali su proteste u više švajcarskih gradova u znak protesta protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na Svjetski ekonomski forum u Davosu.
Ljevičari su organizirali proteste pod motom "Trump nije dobrodošao" i "Razbijte WEF", prenosi Reuters.
Protesti su održani na trgovima u Cirihu, Ženevi, Lozani i Friburgu, odakle su demonstranti poručili: "Svjetski ekonomski fijasko", "Rasist - seksist - kapitalist" te "Ne diraj ženska prava".
Organizator protesta u Ženevi je za Reutersovu televiziju rekao: "Dok švicarsko savezno vijeće [švicarska vlada] priprema crveni tepih dobrodošlice za gospodina Trumpa, mi mislimo da narod ima što reći."

Na skupu i predstavnici regije

Istakao je da "je ta politika neprihvatljiva, jer je cilj te politike svesti svijet na vatru i krv i osigurati dominaciju moćnih ljudi nad ostatkom svijeta".
Trump će se u Davosu sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Ruande Paulom Kagameom i drugim liderima, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Herbert Raymond McMaster.
Forumu u Davosu će prisustvovati i predstavnici zemalja regije.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu će boraviti od srijede do 26. januara.
Vučić će prisustvovati skupovima na kojima će se obratiti njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kao i Donald Trump.
Na forumu svjetskih ekonomskih lidera predsjednik Srbije će se obratiti skupu o temu "Evropa u svetu" iz ugla regije zapadnog Balkana i s liderima regije učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog razvoja zapadnog Balkana, saopćila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Plenković na tri rasprave

Forumu će prisustvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji će imati niz bilateralnih susreta sa svjetskim političkim čelnicima i predstavnicima poslovnog svijeta.
Hrvatski premijer u Davos stiže rano u četvrtak i učešće na Forumu će početi bilateralnim susretom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rečeno je za Hinu iz Vlade, nakon čega će prisustvovati obraćanju predsjednika Evropske komisije.
Osim s Netanyahuom, Plenković će u četvrtak imati bilateralni susret s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, holandskim premijerom Markom Rutteom, albanskim premijerom Edijem Ramom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.
Plenković će na Forumu učestvovati u tri rasprave, javlja agencija Hina.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bit će jedini predstavnik ove države na prestižnom forumu u Švicarskoj.

Sesija o zapadnom Balkanu

On će učestvovati na sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu, u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Na posebnoj sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu, koja je planirana za 26. januar, a na kojoj će poseban akcenat biti stavljen na jačanje stabilnosti u ovom području, pored ministra Crnatka, učestvovat će predsjednik Srbije Vučić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, premijer Hrvatske Plenković, premijer Albanije Rama te premijer Bugarske Boiko Borisov.
Posebnu sesiju o zapadnom Balkanu će otvoriti predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, a podsekretar Ujedinjenih naroda za politička pitanja Jeffrey D. Feltman i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hanh će održati uvodne govore.