Godina populizma

Ivica Puljić, ugledni novinar i dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, secirao je u razgovoru za Klix.ba jednogodišnju vladavinu Donalda Trumpa, kazavši da bi period u kojem je on bio na funkciji američkog predsjednika bilo prigodno rezimirati jednom riječju: "Skandalozno!"

"Donald Trump je za to vrijeme unio nemir unutar Sjedinjenih Američkih Država, ali i izvan granica države koja je još uvijek najmoćnija na svijetu. Produbio je ionako već produbljeno američko društvo. Način na koji je odrađivao svoje dane u Bijeloj kući je nešto što do sada nije viđeno u američkoj povijesti i mnogi Amerikanci smatraju da mu nije mjesto u Bijeloj kući. Uostalom, to dokazuju i brojne ankete i istraživanja javnog mnijenja, koja doista ne govore u korist aktuelnog američkog predsjednika. On je zajedno sa republikancima u Kongresu odnio važnu pobjedu, a to je porezna reforma, koju ne podržava većina američkih građana. Trebalo bi sačekati da se vidi kako će sve to izgledati u praksi", kazao je Puljić.
Kad je riječ o vanjskoj politici, Puljić napominje da je američki predsjednik Trump na rubu nekoliko sukoba, što ne mora nužno značiti oružanih. 
"U drugoj vrsti sukoba je sa Iranom, sa Sjevernom Korejom. U lošim odnosima je sa svojim evropskim saveznicima, ništa bolja situacija nije ni sa susjedima Kanadom i Meksikom. Da ne govorim o nekim drugim čvrstim područjima u svijetu. Sve u svemu, ovo je bila skandalozna godina u američkoj politici", potcrtava ugledni novinar.

Očekivana daljnja samoizolacija SAD-a

Puljić ističe da u narednom periodu možemo očekivati širu izolaciju Sjedinjenih Američkih Država, koja polako ali sigurno gubi ulogu čelnika koju je imala u svijetu. 
"Očigledno je da Rusija i Kina tu vide svoju priliku da, na neki način, postanu gazde na planeti, koja je uvijek imala svojevrsnog policajca, čuvara, u pozitivnom ili negativnom smislu. U ovom trenutku su to Sjedinjene Američke Države. No, Donald Trump čini sve da Amerikanci to više ne budu. On jednostavno vodi jednu populističku politiku koja je u potpunoj suprotnosti sa dosadašnjom politikom globalizacije, koju su predvodili američki predsjednici od Drugog svjetskog rata pa naovamo. To je čovjek koji je jednostavno izolirao SAD od najbližih saveznika, čak i unutar NATO saveza, da ne govorimo o Ujedinjenim nacijama gdje su Amerikanci izgubili nekoliko bitaka", poručio je Puljić.
Prema njegovim riječima, može se očekivati da će Trump i u narednom periodu nastaviti da vodi sličnu politiku, odnosno da od dosadašnje politike neće odustati. 
"Upravo ovih prazničnih dana smo se mogli uvjeriti u to kada je riječ o odnosima sa Iranom i Sjevernom Korejom. Rekao bih da se na politički vulgaran način obraća svjetskoj javnosti u vezi tih pitanja", istakao je Puljić. 
Podsjetio je da je došlo do zahlađenja odnosa SAD-a sa Evropskom unijom, prije svega zato što predsjednik Trump nije znao kako odgovoriti na izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. 
"On je čak i forsirao izlazak Velike Britanije iz EU, što sigurno nije pobralo nikakve simpatije kod ostalih članova EU, pa i najvećih saveznika SAD-a među njima. S druge strane, ne zaboravimo da je u NATO savez unio dosta nemira, gdje je opravdano tražio da druge članice NATO saveza povećaju svoja finansijska davanja u odnosu na Amerikance, koji su snosili najveće troškove. Međutim, način na koji je to učinio doprinio je da pomakne SAD sa uloge čelnika u NATO savezu i pružio prostor za Francusku i Njemačku da oni imaju mnogo aktivniju ulogu", kazao je Puljić za Klix.ba.
Dodao je da je Trump gotovo pod pritiskom prihvatio da SAD odgovara na članak 5 iz Povelje NATO saveza, koji se odnosi na to da ako jedna zemlja bude napadnuta, da će je druge zemlje iz Saveza braniti. 
"Sve je učinjeno pod svojevrsnim pritiskom. Uostalom, izgubio je puno evropskih saveznika u Ujedinjenim nacijama. Nijedna od evropskih zemalja mu nije pružila ruku kad je riječ o odnosu sa Palestincima, odnosno Jerusalemu. Prema tome, ne vidim da će se nešto poboljšati i u idućim mjesecima", kategoričan je Puljić.

Interesi SAD-a na Balkanu

Na pitanje o interesima SAD-a na Balkanu, napominje da su Amerikanci izgubili volju da se bave Jugoistočnom Evropom još 2006. godine, kada su propali aprilski paketi. 
"Od tada opada interes Amerikanaca za Balkan. Washington je prepustio većinu stvari Evropskoj uniji, donekle i NATO savezu, koji se nisu baš znali nositi sa Balkanom. Naročito je tu sterilna bila Evropska unija. Sada ima interes ponovno, ali američka administracija ne pokazuje nikakvu posebnu inicijativu. Ništa revolucionarno. Jednostavno je stavljeno do znanja da će SAD držati oko na Balkanu, ali isključivo zbog dvije stvari: najviše zbog širenja ruskog utjecaja i terorizma, odnosno straha od povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka. To su dvije ključne stvari, zbog toga postoji neka vrsta interesa američke administracije prema Balkanu", poručio je Puljić. 
Istakao je kako očekuje da će u ovom mjesecu drugi čovjek State Departmenta A. Wess Mitchell izaći sa planom američke vanjske politike prema Evropi, u sklopu čega će se jedan dio odnositi na Balkan.