Publicista i analitičar

Publicista i jedan od najpoznatijih kosovskih političkih analitičara Veton Surroi pozvao je u analizi problema demarkacije granične linije sa Crnom Gorom nadležne da pronađu rješenje koje će Kosovo izvesti sa slijepog puta.

Surroi je konstatovao da Kosovo sada ima međunarodno priznatu granicu sa Crnom Gorom i da je ta granica zahvaljujući potpisima zvaničnika obe države sada dio međunarodnog prava.

"Kosovo u rukama nema instrumente međunarodnog prava kojim bi dovelo u pitanje tu granicu. U trenutku kada je Sporazum o demarkaciji dobio potpise predstavnika vlasti na Kosovu, Skupština Kosova može da (sporazum) ratifikuje ili ne, ali to ne mijenja sporazum", konstatuje Surroi.

On je ocjenio da se Crna Gora ponašala dostojanstveno i sa izraženom kulturom dobrosusjedstva.

"Ni u jednom trenutku nije politizovala ovo pitanje niti ga je pretvorila u pitanje za promjenu odnosa prema Kosovu. Pored državničke zrelosti, postoji još jedan običan razlog za takvo ponašanje pošto, kako izjavljuju crnogorski zvaničnici, to je pitanje završeno i predstavlja unutrašnje pitanje Kosova", piše Surroi.

Prema njemu, takve izjave imaju posebnu težinu jer Kosovu oduzimaju dva instrumenta za koje se petpostavljalo da ih ima. Prvo je ponovno pregovaranje o granici i drugo slanje sporazuma na arbitražu. Za obe je potrebna saglasnost Crne Gore, što je ona kazala da neće dati.

"U sadašnjoj situaciji Vlada Kosova je Skupštini uputila Zakon o ratifikaciji demarkacije i izvještaj komisije koja je imala za zadatak da utvrdi greške prethodne komisije. Pošto izvještaj komisije nema zakonski karakter, on je samo za informaciju. Skupština Kosova treba da se izjasni o zakonu. To znači da u Skupštini neće biti novog prijedloga", ocjenjuje Surroi.

To prema njemu znači da će se Skupština kao i 2015. godine izjasniti o prijedlogu Zakona.

"Za sada dvije stvari nisu promjenjene. Srpska lista neće glasati za ratifikaciju Sporazuma jer bi to bilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države koja uređuje granice sa susjednim zemljama. Alijansa za budućnost Kosova, partija kosovskog premijera, najavila je da takođe neće glasati zbog ubjeđenja da je Sporazum iz Beča na štetu Kosova", smatra Surroi.

U ovakvoj konstalaciji snaga, kako je ocjenio, Zakon o ratifikaciji neće dobiti potrebne dvije trećine glasova. Ako zakon ne bude usvojen, to za Crnu Goru nema nikakvih pravnih posljedica niti otvara put za novi sporazum.