Bodo Veber o propasti pregovora u Njemačkoj

Propast koalicijskih pregovora o novoj vladi Njemačke, jako je loša vijest i za zapadni Balkan.

- Sada će sve i definitivno stati. Bez nove njemačke vlade, nema velikih odluka ni u samoj državi, ni u Evropskoj uniji, pa samim tim ni na Balkanu – ocjena je Bode Webera, vrsnog poznavaoca ovdašnjih prilika.

Tehnička vlada

U razgovoru za "Dnevni avaz" on ističe da tehnička vlada u Berlinu, koju čine Demokršćani (CDU/CSU) i SPD, ima mandat da djeluje gotovo u punom kapacitetu. No, ta je vlada na odlasku i, smatra Weber, neće se upuštati u donošenje važnih odluka.
- Šta sada? Više je scenarija, od kojih se vanredni izbori čine najizglednijim. No, procedura za to je dosta komplicirana, tako da bismo odluku o tome da li prije vremena idemo na birališta ili ne, mogli imati tek naredne godine.
Ako se sve „posloži“, kako nalažu procedure, moguće je da bi se na izbore izašlo već oko Uskrsa. Ali, znajte da Njemačka nikada do sada u novijoj historiji nije imala prijevremene izbore.
Nadalje, šta će se postići novim izborima? Svi se slažu da će krajnja desnica – Alternativa za Njemačku (AfD), dobiti više glasova. Moguće je da Slobodne demokrate (FDP) izgube dio birača, jer su sasvim iznenada napustili pregovore. Kako sada stvari stoje, i nakon eventualnih prijevremenih izbora, mogli bismo se suočiti s istom situacijom, kakva je i sada: da Demokršćani pregovoaraju sa Zelenima i FDP-om o vlasti. Zašto su nam onda trebali novi izbori – navodi Weber.
On prenosi da se opet špekulira i o velikoj koaliciji SPD-a i Demokršćana.
- No, ne vidim praktične šanse za to. Novi savez socijaldemokrata s konzervativcima, treći put uzastopno, doveo bi u pitanje i sam opstanak SPD-a i čelništvo te stranke  već je reklo da od te koalicije nema ništa.

Manjinska vlada

Druga opcija je da demokršćani prave manjinsku vladu, što bi bio presedan. Teško je vjerovati da bi oni to uradili s FDP-om. Sve više se vjeruje da je ta partija ušla u koalicione pregovore, bez iskrene želje da do dogovora dođe i sada je moguće da će ih birači zbog toga kazniti.
Ako bi manjinsku vladu pravili sa Zelenima, Demokršćanima će faliti 45 glasova u Bundestagu. Zeleni jesu pokazali veliki nivo odgovornosti, napravljeni su i ogromni ustupci, ali, u konačnici, programske razlike između dvije partije su ogromne – navodi Weber.

Macron u teškoj situaciji 

Veber navodi i da je velika očekivanja od pregovora imao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.
- Njemačka ima odlučujući glas u EU. Bez nove vlade, sve velike stvari morat će čekati barem šest mjeseci, uključujući i plan Makrona za reformu EU. Na čekanju će biti i Bregzit – kaže Weber.
Kada je BiH u pitanju, neke ozbiljnije pomake mogli bismo očekivati tek nakon općih izbora u oktobru naredne godine i formiranja nove vlade BiH, ističe naš sagovornik.