Pred lokalne izbore

Sjever Kosovo je nezvanični naziv za region na sjeveru Kosova, većinski naseljen srpskom zajednicom. Sastavljen je od četiri opštine: Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Površina sjevernog Kosova je 1.200 km², nešto više od 11% teritorije Kosova. Pored Srba i Albanaca na sjeveru živi mali broj Bošnjaka i Goranaca.

Prije rata ukupan procenat Muslimana na severu Kosova u ove četiri opštine bio je (4.0%), najveći dio u Kosovskoj Mitrovici oko 5778 Muslimana ili (4.96%). Pored Kosovseke Mitrovice značajan broj Muslimana živeo je u opštini Leposavić oko 940 Muslimana ili (5%), u Zvečanu vrlo mali procenat oko 0.8%. Dok u Zubinom Potoku na nivou statističke greške. Jedino većinsko bošnjačko selo na severu Kosova, selo Rvatska koje pripada opštini Leposavić. U ovom selo postojala i džamija koja je strušena u toku prvog svetskog rata.
Na popisu 2011. godine, koji je sproveden od strane institucija Republike Kosova, broj popisani Bošnjaka i Goranca u Severnoj Mitrovci u brojkama iznosi 416 Bošnjaka i 23 Goranca. Prema nekim nezvaničnim procenama iz 2006. godine, procjenjuje se da na teritoriji opštine Leposavić živi oko 240 Bošnjaka. Mada veći dio stanovništva severa Kosova bojkotovao je popis, među njima i pripadnici manjinskih zajednica. 
Međutim, prema zvaničnim podacima OSCE-a ilustruje se drugačija procena od zvanične procene, koju navodi agencija za statistiku Kosova, procjenjuje se da živi oko 1000 Bošnjka i 580 Goranca samo u Severnoj Mitrovci. Dok za ove tri opštine, ne postoje relevantni podaci o etničkoj strukturi.
Bošnjaci severa Kosova i predstojeći lokalni izbori:
Na predstojećim lokalnim izborima koji su zakazani za 22. oktobar, samo u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić, bošnjačka zajednica imaće svoje kandidate za odbornike, u obe opštine Bošnjaci su podeljeni u dvije kolene:
U Severnoj Mitrovici iz bošnjačke zajednice, jedna koalicija i jedna partija: Koalicijia “Vakat" i Partija “Ura” dok u opštini Leposavić nastupaju dvije građanske inicijative: Građanska incijativa „Jednako za sve“ i građanska incijativa „Zajedno“.
Opština Severna Mitrovica: Liste kandidata iz bošnjačke zajednice:
Lista kandidata kolacije Vakat: Nedžad Ugljanin, Suada Hajdarpašić, Šerafedin Ramaxhiku, Sutki Didiković, Bisera Ahmeti, Admir Juković, Osman Džudžević, Selima Mustafić.
Lista kandidata Partie Ura: Kemal Delić, Hajrduin Pirović, Semra Rožajac, Asim Mustafi, Lejla Murić, Mensur Rožajac, Burim Abraši, Syzan Stavleci.
Opština Leposavić: Liste kandidata iz bošnjačke zajendice:
Lista kandidata građanske inicijative "Jednako za sve": Zaim Muminović, Mehmed Muminović i Sadija Uskoković. A lista kandidata građanske inicijative "Zajedno": Armin Islamović, Ismet Islamović, Denisa Salković.
U demokratskim sistemima uvjek su dobrodošle više opcija kao ponuda biračima, nijedna partija ili incijativa nema monopol nad bričima, ali u mjestima gde egzistira mali broj pripadnika neke zajednice u ovom slučaju riječ je o bošnjačkoj zajednici severa Kosova, rizik je ići u dvije ili više kolene, a osnovni razlog rasipanje glasova, kao posledice neodgovorne politike gubitak je lokalnih predstavnika u pomenutim opštinama. Na kraju, može se dogoditi da ni jedni ni drugi ne osvoje odbornička mjesta.
Da završim jednom izrekom: "Slogom rastu male stvari, a nesloga sve pokvari"