Direktor Foruma za etničke odnose

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u izjavi za RTK2 kaže da su pregovori oko uspostavljanja institucija očekivano teški, navodeći da je optimističan u pogledu skorijeg postizanja kompromisa.

"Očekivano teško idu pregovori oko formiranja skupštine i vlade i taj proces će potrajati možda i mjesec dana”, smatra Janjić i dodaje da su za političke partije lokalni izbori izuzetno važni.

”Neke stranke poput LDK i sličnih ne bi da rizikuju dogovor o velikoj koaliciji prije nego što procjene svoje mogućnosti na lokalnim izborima, što dodatno komplikuje čitavu situaciju”, ocjenjuje Janjić.

“Ukoliko pravite kompromis i ukoliko vam trebaju drugi, teško je da možete da održite u svojim rukama obe funkcije, predsjednika skupštine i premijera. To je problem sa kojim sada moraju da se suoče Veseli, Haradinaj i Thaçi i da ponude jednu od varijanti. Zna se da lista koja je dobila najviše glasova mora da dobije predsjednika, ali to bi onda značilo da ne dobijaju premijera, kao što je bilo prošlog puta", navodi Dušan Janjić.

Janjić je optimista u pogledu uspostavljanja institucija i tvrdi da će skupština biti konstituisana do 15. septembra, a vlada do kraja septembra. Ipak, primjećuje da politički i partijski spektar Kosova ostaje podjeljen i suprotstavljen grupnim i pojedinačnim interesima i da Kosovo nije politički stabilno društvo.

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova biće nastavljena danas, 24. avgusta 2017. godine, od 10 časova. Na dnevnom redu će se naći samo jedna tačka, izbor predsjednika i potpredsjenika skupštine. Nastavak konstitutivne sjednice je, na zahtjev koalicije PAN, sazvao predsjedavajući, najstariji poslanik Adem Mikullovci.