Objavljeno: 08.08.2017. u 09:55 | Kategorija: Gledišta
0
Realnost na terenu ne treba izbjegavati

Nazire li se kraj srpskih zabluda o Kosovu

Ako Vučić uspije transformisati radikalno srpsku politiku prema Kosovu, učinit će veliku uslugu zemljama regije da prevaziđu posljedice sukoba iz prošlosti.

  • Veličina slova:
  • a
  • a
  • a
Svaka dobronamjerna inicijativa i prijedlog predstavnika vlasti iz Beograda i Prištine, skoro uvijek, nailazi na nazličite reakcije na obje strane i gleda se sa nepovjerenjem i skepticizmom. Dok stranke na vlasti, dio civilnog društva, mediji i grupe intelektualaca podržavaju takve inicijative, opozicione stranke i razne nacionalističke grupe, pojedini mediji i intelektualci se protive, nazivajući ih “štetnim po državu i naciju; izdajničkim djelima”.

To potvrđuje i prijedlog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu, koji je naišao je na različite reakcije, kako u samoj Srbiji, tako i na Kosovu. To i ne čudi, imajući u vidu duboko nepovjerenje, predrasude, mržnju i neprijateljski odnos Srbije i Kosova, odnosno Srba i Albanaca.

Dijalog je već počeo

Dijalog o inicijativi predsjednika Vučića već je počeo u samoj Srbiji, u štampi, gdje političari, intelektualci i drugi iznose svoje stavove, koji dokazuju da na srpskoj političkoj sceni dolazi do “nekog otrežnjenja”, mada sami predstavnici vlasti, vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kleronacionalistički dio srpskog društva i dalje ne mogu da se oslobode zabluda.

Ovi potonji već optužuju predsjednika Vučića “za gubitak Kosova”, a svi znaju da se gubi jedino ono što je vaše, a što je tuđe samo se vraća vlasniku, kao što je slučaj sa Kosovom, koje je od 1912. godine okupirano od Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ne odustaje od svoje stare, naslijeđene (Ćosićevske) ideje o razgraničenju na ono “što je srpsko i što je albansko”, kao “jedino moguće trajno kompromisno rješenje u predstojećem dijalogu o Kosovu i Metohiji”.

Prema njegovim riječima, dijalog o “Kosovu i Metohiji” daje odgovor na pitanje “koliko smo zreli”.

“Kosovo jeste naša vrijednost, ali samo u onoj mjeri u kojoj se i sami prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrijednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne smije da bude krvava i to mora da bude naša crvena linija”, naveo je Dačić u autorskom tekstu u beogradskom Blicu.

Dok drugi ministar u Vladi Srbije, Rasim Ljajić predlaže da normalizacija odnosa ide u tri faze: prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev UN-a i bez priznavanja od strane Srbije; da Srbija dobije finansijsku podršku za razvoj infrastrukture, povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta Niš-Priština-Drač; ubrzanje evropskih integracija, status Srba na Kosovu.

Poglavar SPC-a Irinej pozvao je vlast u Srbiji da “ne predaje Kosovo jer ono što se predaje nikad se ne može vratiti, a ono što se otima, može se vratiti, kad-tad”.

Tibor Varadi, stručnjak međunarodnog prava, smatra da je “teritorijalna i personalna autonomija za Srbe na sjeveru Kosova i Metohiji linija ispod koje se ne smiju spustiti srpski interesi”.

"Trebalo bi da se suočimo sa tim da Kosovo de fakto pravno danas nije dio Srbije - jer ni zakonodavna, ni administrativna, ni sudska vlast Srbije tamo se ne prostire. U toj situaciji govoriti da ćemo sačuvati Kosovo nije sasvim adekvatna retorika. Jer teško je sačuvati ono što nije u našem posjedu", rekao je Varadi.

Poznati dramaturg i akademik, Dušan Kovačević kaže da Srbija, poslije stradanja u šest ratova u 20. vijeku "više nema naroda i djece za sedmi rat, jer bi taj novi rat bio kraj ove zemlje”. On je podvukao da cilj svakog dijaloga koji političari vode u ime građana “mora da bude sprečavanje rata u kojem bi ginula srpska djeca.”

Prvo priznavanje nezavisnosti

Jedan od vodećih srpskih intelektualaca i književnik Filip David kaže da ne zna šta znači promjena zvanične politike o Kosovu, “ali ako to podrazumijeva i razgovor o priznavanju Kosova, pozdravio bih. Jer razgovor o priznanju kosovske nezavisnosti je najbolji način da se počnu rješavati svi problemi, od imovinskih do zaštite manjina".

Dok poznati srpski pisac, Svetislav Basara misli da je “gotovo siguran da će taj dijalog o Kosovu i Metohiji - ukoliko do njega uopšte dođe - biti još jedno od bezbroj mlaćenja prazne slame i prebacivanja odgovornosti sa jedne na drugu stranu”.

Na ideju Dačića o podjeli i razgraničenju reagovala je Rada Trajković, jedna od poznatih srpskih lidera na Kosovu, koja to ocjenjuje kao “nekreativno rješenje i pokazatelj da u Vladi Srbije sjede stari ljudi sa starim rješenjima”. Ona kaže da "takva rješenja, vode ka destabilizaciji, ne samo Srba i Srbije, već čitavog regiona" i dodaje da, ukoliko se ispostavi da je to zvaničan stav države, takva razmišljanja bila bi veliki problem.

Aktuelni kosovski političari podržali su poziv predsednika Vučića i njegovu inicijativu tumače kao unošenje "novog duha realizma" o kosovskom pitanju, dok su analitičari još skeptični prema toj inicijativi, ali dodaju da zvaničinici u Srbiji treba da se uzdrže od opasnih političkih izjava o podeli Kosova jer taj diskurs ne može da služi kao platforma za promovisanje svih vrsta ideja.

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj kaže da je plan Aleksandra Vučića da riješi odnose Beograda i Prištine dobrodošao kao “preokret u politici Srbije prema svojoj zemlji”.

Hoxhaj je to “prekidanje tišine” interpretirao kao “prihvatanje istine o nezavisnosti i suverenitetu”, koje će “otvoriti put za društveno pomirenje, regionalnu saradnju, evropske integracije i međunarodnu afirmaciju”.

Kosovski publicista Veton Surroi ocjenio je da poslije inicijative predsjednika Srbije i Priština treba da izradi novu platformu za pregovore.

Surroi smatra da bi Vučićev poziv na ovaj put predstavljao “ozbiljnu akciju” u cilju sređivanja odnosa Beograda i Prištine te mogao da ima pozitivan efekat na međunarodnu zajednicu, odnosno novi pregovarački proces.

"Evropska unija i SAD mogu da značajno doprinesu novom pregovaračkom procesu. Pogotovu ako i one odluče da budu 'sada ozbiljno' uključene”, ističe Surroi u autorskom tekstu.

Prema njegovim riječima, nova platforma trebalo bi da bude strukturirana oko sve tri vrste problema koje Priština ima sa Beogradom; prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i morala bi da ima jasnu podršku među albanskom većinom.

Jedan od boljih poznavalaca kosovske političke scene, politolog Ramush Tahiri, ocjenjuje da je Vučić izrazio uvjerenje da treba poštovati realnost bez nametnutog rješenja. “Upravo poštujući realnost, a to je da je Kosovo nezavisna država, bez promjene granica i razmjene teritorija. Mislim da će to biti vizija i pouka za Vučića. Ali to treba da nametne u Srbiji u raspravi sa tamošnjim činiocima i da se nadamo da će to biti i konačna platforma srpskog naroda i Vlade Srbije o Kosovu kao i o odnosima sa albanskim narodom na Balkanu”, kaže Tahiri.

I albanski premijer, Edi Rama, pozdravio je prijedlog predsjednika Vučića kao “put ka poboljšanju odnosa između Albanaca i Srba”.

Rama je istakao da će obostrani napori u dijalogu dovesti do daljeg opuštanja u tim odnosima radi, kako je naveo, “djece naša dva naroda i odgovornosti za budućnost u miru i dobrobiti naša dva naroda”.

Rama je pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, rekavši da će to doprineti stabilizaciji balkanskog regiona. Jer, srpsko priznanje Kosova bilo bi "jasno rješenje na putu iz mračnog tunela ka svjetlosti”.

Zašto Beograd uvijek kasni?

Da li je došlo vrijeme za otrežnjenje srpskog naroda, i realpolitike u Srbiji koju pokušava da nudi predsjednik Vučić, ili će se i dalje nastaviti da se živi u magli, zabludama i lažima?

Kosovo je od početka 90-ih godina prošlog vijeka, a naročito poslije rata 1999, uvijek mjesto na kom se sakupljaju politički poeni i poprište takmičenja u patriotizmu na srpskoj političkoj sceni.

Ni vlast, ni opozicija (uz izuzetak pokojeg političara), nisu bili u stanju, ili nisu željeli, da priznaju realnost: da je Kosovo više od 18 godina nezavisno od Srbije, a devet godina nezavisna država, priznata od približno 120 zemalja svijeta. I još se upotrebljava retorika iz minulog vremena i neprestano odjekuju pokliči: "Kosovo je Srbija”; “Ne damo Kosovo"; “Kosovo je najskuplja srpska riječ”; ” Kosovo bilo, jeste i ostaće sastavni dio Srbije"...

A vlast i opozicija otišli su još dalje i nanovo su zamajavali srpsku javnost ugrađivanjem u preambulu novog Ustava da su "Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije..." Čime su faktički htjeli da započnu “treći kosovski boj” za vraćanje Kosova?

Tokom devedesetih na Kosovu su nad Albancima sprovedene najsurovije mjere državne represije (po mom mišljenju je bilo i elemenata genocida), kao i aparthejd. A kruna toga je oružani sukob u kom je država Srbija ratovala protiv svojih građana (Albanaca)... Vlast u Beogradu jeste u poziciji da prizna ili ne to faktičko (nasleđeno) stanje, pošto je i međunarodna zajednica napravila grešku što juna 1999, nije stavila tačku na tu krizu kao posljednju u lancu raspada bivše SFRJ.    

Oktobra 2006. godine, prije početka bečkih pregovora o Kosovu, u autorskom tekstu objavljenom u Politici predlagao sam da vlast i opozicija u Srbiji analiziraju šta bi se dobilo, a šta izgubilo ako bi Skupština Srbije odmah priznala nezavisnost Kosova (uz taksativne uslove i vremenske rokove, kako za kosovske institucije i Albance, tako i za međunarodnu zajednicu, odnosno UN, EU i SAD).

Moje analize su tada govorile u prilog priznavanju nezavisnosti: Srbija bi dokazala svijetu svoje demokratsko opredjeljenje; potvrdila diskontinuitet sa prethodnim režimom; rasteretila bi se vjekovnog problema; otvorila put za ubrzani ekonomski razvoj i integracije u evroatlantske strukture; stvorila mogućnost bržeg i većeg broja povratka iseljenih Srba na Kosovo, i što je najvažnije – stvorila realne šanse za historijsko pomirenje Srba i Albanaca bez čega nema mira na prostorima Balkana. Svako odlaganje je gubljenje vremena.

Ali i taj dobronamjeran prijedlog je naišao na gluve uši i to je dokaz da političari na Balkanu nemaju osjećaj za vrijeme: ono što treba da urade odmah, oni urade nakon više godina ili decenija.

Historijski dogovor i pomirenje između Srba i Albanaca je i potrebno i moguće. To je trebalo biti učinjeno još kada se Jugoslavija raspala, ali na srpskoj strani tada, a ni kasnije, nije bilo ni spremnosti ni sagovornika za to. Nažalost, te šanse su propuštene od 1989, kada je suspendovana autonomija Kosova sve do 2010, kada je Međunarodni sud pravde utvrdio da “proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ni sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a”, čime je zapečatio nezavisnost Kosova.

Ali, sada dati bilo kakve prijedloge o “rješenju kosovskog problema”, koje je već nezavisna država, dosta je anahrono i nepolitički. Sada je krajnje vrijeme da se do “historijskog sporazuma” dođe, a kruna tog “historijskog dogovora” treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije u postojećim granicama, uspostavljanje diplomatskih i dobrosusjedskih odnosa.

Ako predsjednik Vučić bude dobro osluškivao te “glasove razuma” i uspije da transformiše radikalno srpsku politiku prema Kosovu, ne samo da će na taj način osloboditi zemlju od historijskih mitova i destruktivne politike, već će istovremeno učiniti i veliku uslugu zemljama regiona da prevaziđu posljedice sukoba iz prošlosti.

Time predsjednik Vučić ima šansu da bude i srpski Šarl de Gol.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Piše: Fahri Musliu
Izvor: Al Jazeera

0

Sve iz rubrike Gledišta

Prethodni članci iz rubrike Gledišta

Vremenska prognoza

Priština

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
09:00 - 12:00 6.9 m/s
12:00 - 18:00 6.7 m/s
18:00 - 00:00 3.9 m/s
00:00 - 06:00 3.1 m/s

Prizren

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
09:00 - 12:00 0.9 m/s
12:00 - 18:00 1.2 m/s
18:00 - 00:00 0.5 m/s
00:00 - 06:00 1.1 m/s

Peć

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
09:00 - 12:00 1.2 m/s
12:00 - 18:00 1.3 m/s
18:00 - 00:00 1.0 m/s
00:00 - 06:00 0.7 m/s

Mitrovica

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
09:00 - 12:00 4.2 m/s
12:00 - 18:00 5.4 m/s
18:00 - 00:00 3.8 m/s
00:00 - 06:00 3.8 m/s

Ferizaj

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
09:00 - 12:00 3.4 m/s
12:00 - 18:00 4.1 m/s
18:00 - 00:00 2.9 m/s
00:00 - 06:00 3.2 m/s

Gnjilane

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
09:00 - 12:00 3.3 m/s
12:00 - 18:00 4.2 m/s
18:00 - 00:00 2.6 m/s
00:00 - 06:00 3.1 m/s

Facebook preporuke