Nasilni pokušaji gradnje hidrocentrale u Vraništu

Ovih dosta vrelih junskih dana događa se prava drama u ataru mještana sela Vraništa u Gori u opštini Dragaš, gdje se mimo volje naroda pokušava nasilno izvođenje zemljanih radova za podizanje hidrocentrale na rijeci u ovom kraju.

Mještani Vraništa su na nogama, uz pomoć još nekih ljudi iz Gore, djelimično i uz učešće političkih predstavnika dvije zajednice, Bošnjaka i Gorana. 
Međutim, investitor s nekim čudnim imenom i vlasnikom, svim silama i teškim mašinama pokušava da prodre u privatna imanja mještana Vraništa i radi po svojoj volji što mu se prohtjelo... 
Ovom prilikom, pozivam sve naše bošnjačke aktiviste u Gori, sve goranske aktiviste, sve Bošnjake Kosova, sve institucije Republike Kosova i sve Albance u Opolju i sve one naše građane iz većinskog albanskog naroda koji su (u)vidjeli slični šer – uništenje svoje i svekosovske životne sredine zbog (polu)divljeg podizanja hidrocentrala za "čistu energiju“, da pruže punu podršku narodu u Gori u odbrani svojih privatnih i kolektivnih prava od običnih uzurpatora koji su se prikrili iza - inače zakonski veoma spornih - odluka pojedinaca u opštini Dragaš i kasnije u organima na centralnom nivou, da bi išli beskrupolozno u uništenje prirodnih i privatnih resursa u ovim među najljepšim krajevima Kosova. 
Bez obzira na moguće greške - možda i nekiih tamošnjih mještana (kažu), možda i nekih predstavnika (kažu, isto) i bez obzira na teški promašaj oko ove odluke majorizacijom manjinskih predstavnika od većine delegata u SO Dragaš, te bez obzira na aktuelnu šutnju onih predstavnika koji su na upravo minulim centralnim izborima dobili najviše glasova i u tom selu i u cijeloj Gori - u političkim opcijama iz goranske zajednice, NE TREBA ŠUTJETI NITI DOZVOLITI DA SE LJUDSKA PRAVA GAZE. Tim prije što se to čini u vakuumu između formiranja institucija na centralnom nivou Republike Kosova, poslije minulih centralnih izbora. 
Pozivam sve nadlježne organe Vlade Kosova u tehničkom mandatu da izađu na teren i razgovaraju s narodom, jer su unazad godinu i više dana isticali da se volja naroda neće kršiti, ni kod planiranih gradnji hidrocentrala. 
Da napomenem, da su namjere gradnji hidrocentrala u naseljima Župe kod Prizrena zaustavljene zahvaljujući sprezi nas predstavnika i naroda i našoj koordinaciji sa organima na centralnom nivou vlasti - ministrima, premijerom i predsjednikom Skupštine Kosova, Uredom za energiju, pa sve do obavještavanja predsjednika Republike. 
Samim tim, apelujem na predstavnike iz Gore da redovno infrormišu narod o svemu oko ovog problema. Mislim da narod ne treba slušati nikoga ko se želi odbraniti nekakvom navodnom većinskom albanskom voljom koja - ko biva - želi da nas manjine iseli sa ovih prostora. Ne treba ni miješanje institucija iz Srbije, jer one samo mogu da daju doprinos dodatnoj šteti i u ovom slučaju.  
Istina je da su nedorečene i studijski polovno promišljene odluke nekih institucija Kosova o "proizvodnji čiste nergije", iskoristili pojedinci koji imaju nešto novca a željni su sigurne zarade (na tuđ račun), i koji su se uz pomoć (korumpiranih) pojedinaca u vlasti na svim nivoima domogli odluka i dozvola za gradnju tih "mini" hidrocentrala, iza leđa naroda, koje su zapravo ogromne po kapacitetima i koje nanose enormnu štetu i građanstvu, i poljoprivredi, i trurizmu, i prirodi..., koja je inače bila, i ako Bog da će ostati, jedna od najljepših na Kosovu... Za sve Kosovare, ali prije svega za one koji tu žive.   
Kad bi ti investitori zaista željeli dobro Kosovu, kao i našim krajevima, podigli bi neku mini fabriku u kojoj bi zaposlili nezaposlen narod i omladinu.