Bečka štampa

Bečka štampa piše da je pravi pobjednik proteklih izbora pokret Samoopredjeljenje, kao i da je, bez obzira na to ko preuzme kormilo vlade - Ramush Haradinaj ili Albin Kurti - moguće predvidjeti nove prepreke u dijalogu sa Beogradom.

Formiranje vlade na Kosovu će biti teško nakon izbora, konstatuje "Standard", navodeći da je koalicija PAN ostvarila Pirovu pobjedu i da nijedna stranka pojedinačno nije dobila toliko glasova kao što je "Samoopredjeljenje“, koje je uspjelo da udvostruči rezultat sa prošlih izbora.
"Presse" ocjenjuje da savez bivših pripadnika OVK za formiranje vlade treba podršku svih 20 poslanika manjinskih zajednica, među kojima su i kosovski Srbi.
List ukazuje da je Srpska lista osvojila sve mandate, a da je Ramush Haradinaj, za kojim je zbog ratnih zločina Beograd raspisao nalog za hapšenje, tokom predizborne kampanje iznosio neprijateljske izjave.
"Presse" ukazuje da su Demokratski savez Kosova (LDK) i "Samoopredjeljenje" isključili saradnju sa koalicijom veterana OVK, zbog čega se već u medijima spekuliše o mogućoj saradnji te dvije partije, uz Inicijativu za Kosovo, pošto njen šef Fatmir Limaj nije bio na proslavi pobjedničkog bloka.
"Čini se da na Kosovu, kao i 2014. godine, slijede višemjesečni pregovori. Bez obzira da li će na kraju Kurti ili Haradinaj preuzeti kormilo, nove prepreke se već mogu predvidjeti u dijalogu sa Beogradom“, zaključuje dnevnik.
"Standard" podsjeća da je taj pokret prije desetak godina agitovao protiv bilo kakvih pregovora sa Beogradom o statusu Kosova, da je poznat po primjeni nasilnih metoda i da se kao stranka prvi put kandidovao 2011. godine.
Dugogodišnji lider Albin Kurti, koji je, kako piše "Standard", levičarske teorije pomešao sa velikoalbanskim nacionalizmom, bio je optuživan i zatvaran, a igrao je ulogu kritičara sistema, bazirajući se na stalnom populizmu.
Iako Kurti više nije lider stranke, on je i dalje "zvijezda" pokreta i ističe se posebno tvrdoglavošću, zbog čega se ne može računati da će prihvatiti koalicionu vladu, a da ne postane premijer, primećuje list.
Formiranje vlade nakon prijevremenih izbora biće teško, smatra "Standard“, ukazujući da je savez veterana OVK loše prošao na izborima, da i pored koalicije sa manjinama ne može da ostvari relativnu većinu, jer je dobio, prema prijevremenim rezultatima, samo 34 odsto glasova.
Ukoliko bi "Samoopredjeljenje" ušlo u vladu, bilo bi prije svega veoma teško sprovesti saradnju sa Beogradom.
Normalizacija odnosa sa Beogradom je od velikog značaja za obje strane, jer bez nje ni Srbija, ni Kosovo ne mogu da preduzmu dalje korake u pravcu evropskih integracija.
List naglašava da do sada nije primjenjen Briselski sporazum iz 2013. godine, a da je njegov važan dio uspostavljanje Zajednice srpskih opština, za koje je potrebna dvotrećinska većina u skupštini. Sa antisrpskim "Samoopredjeljenjem" ne može se računati na njegovu realizaciju.
"Standard“ podsjeća da je ton na Kosovu posljednjih mjeseci postao grublji i još više nacionalistički, te da je čak i predsjednik Hashim Thaçi govorio protiv predstavnika EU.
"On, kao i mnogi drugi bivši borci OVK, strahuje od optužnica i suđenja pred novim sudom za ratne zločine, koji treba da počne sa radom na jesen", naglašava list.