Djelovanje moćnih sila izvana

Kolumnist tjednika Die Zeit kaže da EU mora shvatiti da joj je Balkan prioritet i ne smije ga prepustiti drugima.

Europska unija mora konačno shvatiti Balkan kao svoj prioritet i ne bi ga smjela prepustiti Rusiji, SAD-u ili Turskoj, tvrdi njemački autor i kolumnist Ulrich Ladurner za Deutsche Welle.
On je u kolumni za tjednik Die Zeit napisao da ako se raspadne Europska unija, onda će se to dogoditi tamo gdje je ona najkrhkija - na Balkanu, gdje na nju izvana djeluju moćne sile.
"Namjerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, htio sam pažnju javnosti usmjeriti prema Balkanu - zato što imam osjećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU-a, ali moja argumentacija je jasna: to je dio Europe i mora ostati dio Europe. I to treba jasno signalizirati", naveo je Ladurner u intervjuu njemačkom radiju.
Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza kojim see EU morala baviti.
"Politika je bila u stalnom kriznom modusu. A za rješavanje problema na Balkanu potrebno je usredotočiti se na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspjela jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama. I sad je teško 'razbiti' te strukture", ističe on, prenosi Tanjug.
Ladurner je naveo da se treba prisjetiti devedesetih godina prošlog stoljeća.
"Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Clintonove administracije. Europljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trumpa Balkan danas pretjerano zanima", naveo je on.
Zbog toga EU, kaže, i ima odgovornost da se pobrine oko te regije - i to u vlastitom interesu.
"Balkan se ne smije prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima", navodi Ladurner.