Podijeljena i u političkom smislu

U Makedoniji je prisutna etnička raznolikost, ali i podijeljenost u političkom smislu.

Zagrebački stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila smatra da je Makedonija sa sadašnjom strukturom definitivno "bure baruta" na Balkanu, ne samo zbog etničkog sastava, već i zbog toga što je, kako kaže, podijeljena i u političkom smislu.
Crvrtila je za Novu TV naveo da u budućnosti ne bi trebalo isključiti mogućnost eskalacije sukoba i van granica Makedonije, te ocijenio da oružani sukobi makedonskih snaga sigurnosti i pripadnika naoružane grupe, tokom vikenda u Kumanovu, najviše odgovaraju aktuelnoj vladajućoj strukturi i premijeru Nikoli Gruevskom.
"Njega (Gruevskog) je pritisnula oporba, ali i javnost, zbog svega onoga što se saznalo prisluškivanjem, kao i drugih stvari koje je vlast radila unazad nekoliko godina. Suočio se i sa mogućnošću velikog pritiska, možda i prijevremenih izbora i nekih drugih događaja koji bi oslabili njegovu vlast. S obzirom na sve to, ovaj događaj, ali i sličan od prije dva tjedna, išao je njemu na ruku i on je uspio konsolidrati svoju vlast", smatra Cvrtila.
Upitan da li je na pomolu nova Ukrajina, "makedonsko proljeće", kao i da li je Makedonija novo "bure baruta" na Balkanu, on odgovara da ta država sa sadašnjom strukturom to definitivno jeste i podsjeća da je Makedonija, pored svega toga, unazađena nakon što prije nekoliko godina nije dobila pozivnicu za NATO.

Apsolutna kontrola vlasti

"Tamo su demokratske institucije slabe, pod apsolutnom su kontrolom vlasti. Mediji nisu slobodni. To je autoritarna vladavina, koja izaziva otpor građana. Ovog proljeća se taj otpor pojačao i činilo se kako bi mogao rezultirati nekakvom političkom promjenom. Ovi događaji će to sigurno zaustaviti, ali neće u potpunosti spriječiti", naveo je Cvrtila i upozorio da ovakve događaje ne treba isključiti ni u budućnosti.
U kumanovskom naselju Divo, u kome je tokom vikenda došlo do oružanih sukoba makedonskih snaga sigurnosti i pripadnika naoružane grupe, život se jutros polako vraća u normalu.
Akcija u kojoj je poginulo osam policajaca, a ubijeno najmanje 14 pripadnika naoružane grupe, završena je jučer popodne i u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OSCE-a, uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.
Prema policijskim navodima, više od 37 policajaca je povrijeđeno, a i dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom.
U Makedoniji je i danas Dan žalosti.