Vlada ozbiljno poljuljana krizom

Snimci prisluškivanja približili su Makedonce i Albance u stavu da Vlada premijera Nikole Gruevskog treba otići.

Kriza u Makedoniji, koja se gotovo svakodnevno produbljuje, osvešćuje i zbližava Makedonce i Albance, a situacija je daleko od međuetničkog konflikta koji vlast nastoji da kreira da bi prikrila kriminal. Ovaj zajednički stav izneli su general policije u penziji Stojanče Angelov i nekadašnji šef vojne policije albanske Oslobodilačke narodne armije Abedin Zimberi. Oni su u međuetničkom oružanom konfliktu 2001. godine u Makedoniji bili ne samo na suprotnim stranama već su barem jednom imali i bliski susret.
Angelov i Zimberi razgovarali su u kontakt-emisiji uticajne privatne televizije Alsat M, koja emituje program na albanskom i na makedonskom jeziku. Imali su različite poglede na međuetnički oružani konflikt 2001. godine, ali su se složili da treba da razlike prevazilaze kroz dijalog. Stavovi o aktuelnoj krizi su im bili identični.
Zajednički su ocenili da su snimci prisluškivanja, koji svedoče o korupciji i kriminalu vlasti, približili Makedonce i Albance u zajedničkom stavu da Vlada premijera Nikole Gruevskog, koja ih je osiromašila i urušila njihovo dostojanstvo, treba što pre otići. Angelov i Zimberi su saglasni da ima naznaka zloupotrebe međuetničkih odnosa kako bi se prikrili kriminal i korupcija, koji, posle objavljivanja snimaka prisluškivanja, postaju dostupni javnosti.
Niti branitelji, koje zastupa Angelov, niti veterani ONA-e, u čije je ime govorio Zimberi, nisu spremni da se sukobe samo da bi oni čija se dela sada razotkrivaju ostali na vlasti. Građani različitih nacionalnosti nemaju razloga da se sukobe zbog vlasti koja je udaljila Makedoniju od Evropske unije i državu mnogo unazadila.

Provokacije s obje strane

Zajednički stavovi i poruke koje su uputili direktni učesnici međuetničkog sukoba 2001. godine imaju i političku dimenziju. Angelov je lider partije Dostoinstvo (Dostojanstvo), čiji su članovi Makedonci branitelji. Zimberi je potpredsednik Nove demokratije, partije Albanaca koja, zajedno sa opozicionim socijaldemokratama, nije ušla u Parlament posle izbora prošle godine, ocenjujući da su bili neregularni.
Stavovi i poruke Zimberija i Angelova da se Makedonci i Albanci neće sukobljavati zbog Vlade premijera Gruevskog već da će se udružiti da ona što pre ode sa političke scene odmah su izazvale reakcije. Napali su ih mediji pod kontrolom Vlade i novinari koji su se proslavili ulizivanjem vlasti i veličanjem lika i dela Gruevskog. General Angelov je grubo napadnut zbog toga što se navodno ulizivao i izvinjavao jednom od komandanata ONA-e. Napada nije bila pošteđena ni televizija Alsat M, koja je, ne samo zbog toga što je organizovala ovaj razgovor, nazvana portparolom ONA-e.
Istovremeno, brutalno je napadnut i Zimberi. Njemu je 2001. poginulo deset članova šire porodice u napadu na kuću koja nije bila legitimni cilj. To je bio povod da se general Angelov, kako je rekao, još jednom izvini. Napasti Zimberija posle svega ovoga može samo poremećeni um.
Ovakav rečnik, 15. godina posle oružanog sukoba, primeren je samo nacionalističkim jastrebovima, poznatim po tome što kontinuirao podgrejavaju međunacionalnu netrpeljivost. Nije to jedini pokušaj vraćanja na atmosferu iz 2001. godine koji, verovatno ne slučajno, dolazi iz medija bliskih Vladi.
Zbog nastojanja da spreči da se aktuelna kriza prelije i na međunacionalne odnose, general Angelov je česta meta napada. Mediji pod kontrolom vlasti optužili su ga da, zajedno sa liderom opozicionih socijaldemokrata Zoranom Zaevom i "islamskim fundamentalistima", radi na destabilizaciji države. Izjavom da Angelov ne govori u njihovo ime oglasilo se i paralelno udruženje branitelja, malo poznato u javnosti.
General Angelov, koji je na čelu protesta ispred zgrade Makedonske radio-televizije, od koje traži da počne da emituje snimke prisluškivanja, javno traži hapšenje premijera Gruevskog. To je, kako kaže, potrebno da ne bi pobegao iz zemlje te da ne bi uticao na svedoke i uništio dokaze o načinu kako je vladao. Prethodno je Angelov ponudio nagradu od milion evra tužiocu koji će pokrenuti optužnicu protiv Gruevskog. Posle ovih izjava napadi na njega će sigurno biti još oštriji.
Ocena da kriza koja je sve dublja utiče i na pogoršanje međunacionalnih odnosa ima mesto i među Albancima. Naglašava se da je Gruevski od dolaska na vlast vodio nacionalističku politiku i da to može da dovede do pogoršanja međunacionalnih odnosa sa nesagledivim posledicama.

Reklame kao da su izbori

General Angelov i Zimberi su se složili da i kod Makedonaca i kod Albanaca koji su u vlasti ima pojedinaca koji podižu međuetničke tenzije, nastojeći da na taj način ostanu na vlasti i prikriju kriminal. Ocenjujući da ima i da će biti provokacija od strane onih koji nastoje da kreiraju konflikt, pozvali su građane da budu oprezni. Upozorili su da će eventualni međunacionalni konflikt imati nesagledive posledice, mnogo teže od sadašnje krize.
Abedin Zimberi i Stojanče Angelov nisu slučajno seli da razgovaraju o krizi u Makedoniji, a poruke koju su uputili kao učesnici, koji su u međuetničkom oružanom sukobu 2001. godine bili na raznim stranama, imaju posebnu težinu. Izražavaju i raspoloženje većine građana u Makedoniji, bez obzira na nacionalnost, koji zaziru od mogućnosti da aktuelna kriza prelije i na međunacionalne odnose.
Pozicija Vlade premijera Nikole Gruevskog ozbiljno je poljuljana krizom i detaljima o korupciji i kriminalu, koje kontinuirano objavljuje opozicija. Vlada preko medija koje kontroliše pokušava da spreči objavljivanje snimaka, kontinuirano organizuje mitinge na kojima se hvali uspesima i obećava veće plate, beneficije i zapošljavanja. Vladajuća partija svakodnevno objavljuje reklame, kao da je vreme izbora.
U nastojanjima da, i pored krize koja se produbljuje, ostane na vlasti ne mogu se do kraja isključiti radikalni potezi, pa i posezanje u međunacionalne odnose. Ipak, ozbiljni analitičari koji razmatraju opcije kako će završiti aktuelna kriza ne pominju zaoštravanje međunacionalnih odnosa. Najradikalnija opcija je zajednički izlazak građana na ulice i masovni protesti.
Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.