Časni sude plemenski

Uz punu moralnu i materijalnu odgovornost, Časni sude plemenski, priznajem da sam svojim djelovanjem, već više od 20 godina, sa još nekoliko disidenata, smišljeno radio protiv vaših plemenskih načela i Mahale!

Mustafa Balje, novinarPriznajem da sam na najpodliji i najperfidniji način htio da, vašem plemenu i poglavarima vaše Mahale, ukažem da ste dio jednog naroda! U trenutku, kada ste već presudili, jedino što očekujete u ovom trenutku je da se pokajem i zatražim od vas milost! Da vam se pravdam!
Časni sude plemenski, nemam razloga za to, i sve što sam kazao, napisao ove dvije decenije, stojim iza svakog slova, zareza i tačke, iza svake slike, kadra, stiha... Tu su moji snovi, moj svijet, moja zbilja, moja svetinja.
Ne želim da uvrijedim vaš plemenski kod, ali ne smatram da je neko vredniji ili pametniji od mene, jer je to, najzad stvar skolonosti ili afiniteta ko je za šta stvoren. Poštujem sebe, svoj težak (i lijep) posao. Neću da vam se izvinim što sam bio novinar (i urednik) u Selamu, Kosovskom avazu i Alemu! Niti što sam novinar u RTK-a!
Nakon ovog montiranog sudskog procesa, jedino što znam je to da od mene nećete dobiti izvinjenje, bez obzira na to što znam koliko bi vam to značilo i kakva bi to bila za vas satisfakcija.
Neću da se izvinim što sam Bošnjak iz Gore, nit' ću vam se izviniti što je moj jezik bosanski, najmanje što sam musliman! I što nisam napustio Kosovo!
Najzad, neću da vam se izvinim što sa još petero duša živim u 65 kvadrata!