Proslava Dana Bošnjaka

U ponedjeljak je Kancelarija za pitanje zajednica pri Kancelariji Premijera Republike Kosova, organizovala okrugli sto povodom Dana Bošnjaka Kosova. Pored bošnjačkih predstavnika iz institucija Kosova i nevladinog sektora, okruglom stolu su prisustvovale i zvaničnici ambasada akreditovanih na Kosovu i predstavnici KFOR-a.

Ako je skup bio memorijalan, trebali smo iznijeti dosadašnje postignute rezultate, s tim što smo trebali iznijeti i naše slabsti, da bismo izvukli pouku za budućnost i korigovali naše stavove i aktivnosti, sa ciljem podizanja kvaliteta u daljem radu.
U mojoj diskusiji sam, između ostalog, rekao da nisam zadovoljan ovako izvedenom organizacijom Dana Bosnjaka Kosova i prozvao koaliciju VAKAT, kao uzročnika, NE DOBRO organizovanih Dana Bošnjaka. Situacija je svima poznata jer su bošnjački mediji to dobro otpratili.
Na moju diskusiju oštro je reagovala naša zastupnica u Parlamentu Kosova Duda Balje, rekavši da su danas sredstva puštena i postala operativna, da po Zakonu NVO “BSK“ nema pravo da konkuriše za sredstva Vlade namjenjena proslavi Dana Bošnjaka, da trebam uzeti i prostudirati zakon, a kao šlag, izlazeći iz sale na vratima zajedno sa Džezairom Murati su mi rekli da BSK nikad više neće moći organizirati Dane Bošnjaka, niti dobiti bilo kakav projekat.
Ja sam uzeo Zakon o praznicima Republike Kosva broj 03/L-064, od 23. maja 2008. godine gdje u slijedećim članovma Zakona stoji: U članu 2. stoji koji su službeni praznici, u članu 5. Republička Komisija  za praznike, u alineji 5.2. stoji da će Republička komisija, zakonskim podaktom defisati način proslave, bolje rečeno propozicije kako realizovati proslave. Toga za sad nema, Zakon je još u skupštinskoj proceduri. Alineji 5.5. Memorijalni praznici, alinea 5.5. 28. septembar Dan Bošnjaka, i više ništa nema.
Sada se ja pitam, dragi Bošnjaci, i tražim odgovor i pomoć od svih NVO članica BSK, bošnjačkog javnog mnjenja, kulturno javnih radnika, intelektualaca, kao i članova KVZ-a.
1. Zašto se krilo da je podnijet zahtjev Vladi Kosova od srane KUD-a “Šarski Behar“ (čitaj VAKAT) koji je ujedno konkurisao sa projektom od 2,000 eura kod BSK-a? Meni je jasno, ne znam koliko će biti jasno bošnjačkoj javnosti. Prosto rečeno, da nam zamažu oči. Još koliko donatora ima? Mi znamo za još dva. Kako će sa jednim koncertom pravdati ova sredstva? Čujem da su već uz pomoć svojih sponzora našli “način“ da se papirološki pokriju.
2. Kojim kosovskim zakonom KUD “Šarski Behar“, članica BSK-a, može da aplicira kod Vlade Kosova, a mreža udruženih bošnjačkih NVO-a, BSK – ne može, koji je već TRADICINALNI ORGANIZATOR PROSLAVE DANA BOŠNJAKA. Koja je to logika i čiji “zakon“?
3. Zašto su ćutali kad je u svim bošnjačkim medijima išla obavjest, da je Vlada Kosova odobrila sredstva BSK-u za proslavu Dana Bosnjaka?!! Mi u obavještenju za javnost od 22.09.2014. nismo nikoga prozvali niti imenovali, izuzev KUD-a “Šarski Behar“.  Koalicija VAKAT se sama javila demantom i potvrdila da ona stoji iza ovih mahinacija. Zašto nije reagovao “Sarski Behar“? Stvar je jasna kao dan.
4. Zašto savjetnik premijera Džezair Murati nije reagovao? To je njegov posao. Da li nije hteo ili nije smeo? Zna li da obavlja svoju dužnost ili neće? Zašto nije razgovarao sa mnom, govoreći da se ne miješa u poslove nevladinog sektora i da se međusobno dogovorimo. Ako on neće, ko će?
5. Zašto me je zvao predsjednik KUD-a Edis Mustafi da razgovaramo po pitanju koncerta? Zašto mi je predložio da mu damo sredstva za održavanje koncerta a da ostatak sredstava prebaci na žiro-račun BSK-a? Ja sam pristao na te uslove radi mira u kući i neuznemiravanja bošnjačke javnosti i kako bi se nastavile aktinosti koje je BSK sa svojim članicama započeo. Ko ga je spriječio da dalje komunicira sa mnom i zašto?
6. Zašto su iz Koalicija Vakat tek u petak 24.09.2014. iz poslastičare telefonom zvali  skoro sve članice BSK-a, pa i druge NVO-e, da se dogovore oko podjele sredstava? Zašto nisu bili transparentni kao BSK pa ranije raspisali konkurs, a zahtjev predali Vladi Kosova još 27.07.2014. (po kalendaru taj dan je bio nedjelja). Što su čekali da na početku proslave dijele sredstva ?Jer nisu imali projekat, morali su negdje da “utroše“  dobijena sredstva. Kako su i po kom kriterijumu dijeljna ta sredstva? To bi u Prizrenu trebali da znaju, a sigurno znaju gdje, ko i kako je dijelio sredstva. 
7. Zašto se niko po ovom pitanju javno ne oglašava i ne ograđuje, izuzev zastupnice u Parlamentu Kosova Emilije Redžepi, koja hoće da sazna ko se u  njeno ime potpisao, jer ovaj grant se ne može dobiti bez potpisa sva tri naša predstavnika u Parlamentu Kosova i zamjenika Ministra za dijasporu Ćerima Bajramija?
8. Ja se sada pitam, zašto je ovo urađeno? Šta nam je ovo trebalo? Da li da se na ovaj način naruši ugled BSK-a, jer očito da on nekome smeta ili da se putem finasija-projekata i raznih drugih pritisaka BSK stavi pod nečijim uticajem i kontrolu. Ili su u pitanju lični intresi jedne grupice ljudi iz Koalicije Vakat  (ne svih, jer mnogi nisu znali šta se dešava). Dragi moji Bošnjaci, zašto se sve ovo nama Bošnjacima dešava?
Meni se čini da odgor, kao i ja, znate!
9. Na kraju, postavljam pitanje: Zašto je moj prethodnik Mejdin Salihi tako kasno predao zahtjev samo Vladi Kosova i, što bi rekli, uoči praznika u nedjelju 14.09.2014. zakazao Izbornu skupštinu? Zašto kao bivši predsjedavajući BSK-a i kao član KVZ-a, koji je započeo aktivnosti oko proslave Dana Bošnjaka, nije javno reagovao? Međutim, njegovo angažovanje oko Svečane akademije se ne osporava.
Zato molim sve institucije Kosova, Parlament i Vladu, da što prije donesu zakon koji je u proceduri, kako reče ministar Mahir Jagcilar, “Da više ne zavisimo od volje poslanika“, a ja bih dodao, da prestanu mahinacije sa proslavom Dana Bošnjaka. 
Predsjedavajući Predsjedništva BSK-a,
Zaim Elezi, dipl.m.ing.