U početku je premijer je Sali Berisha izjavio da u Turskoj milioni Turaka imaju albansku krv, jer su Turci veoma voljeli albanske žene. Nakon Berishe, bila je Jozefina Topalli koja je izjavila da, također,  u Turskoj ima miliona Turaka sa albanskim porijeklom. I kao primjer istakla, prisustvo nekih turskih poslanika sa albanskim porijeklom. I poslije toga?

Poslije toga je došlo da i 3 miliona Grka imaju albansku krv. (Mnogo daju kao ponosnu cifru da u Grčkoj živi 3 miliona Arbanasa. Odnosno, 3 miliona Grka sa albanskim porijeklom. Gore navedene cifre su dio propagande ali i dio nekih studija. Ali što kažu podaci popisa stanovništva u Turskoj i Grčkoj? Prema podacima popisa stanovništva, u Turskoj nema Albanaca, u Grčkoj nema Albanaca. I jedna nacionalna manjina koja je postojala do 1944. u Grčkoj, u albanskoj pokrajini Čamerija, deportovana je silom u Albaniju.

No, problem ne završava ovdje. Ovdje počinje. Zašto? Evo nekoliko primjera: Kada se Ali paša Tepelena pobunio protiv Visoke Porte, Sultan je poslao protiv njega vojsku pod komandom jednog Albanca pod imenom Ismail Paša Beg. On nije uspio. Sultan koji je htio glavu Kara Alije na tepsiju, ponovno je poslao vojsku ali opet pod komandom Albanca, Huršid Paše. I Aliju je izdalo nekoliko njegovih komandanata, Tahir Abazi, Meco Bono, Omer Vrioni i drugi, kojima je Sultan obećao da će im povećati bogatstvo. S Alijom ostaje samo "dvije hiljade Gega i hiljadu Toska". Ali ostao je i jedan komandant pod nazivom Thanas Vaja, za koga pjesme kažu: "Pa gdje si Thanas Vaja, ne pomjeraš se, izađi iz Kaljaje, da te vidi cio svijet, jer te zovu Thanas Vaja". Potomci onih koji su izdali Vezir Aliju, danas mogu biti poslanici turskog parlamenta i naši političari ih s ponosom smatraju ljude albanske krvi??

Evo još jednog primjera: Doista u Grčkoj može biti 3 miliona Arbanasa, ili Grka albanske krvi. Ali... Memorandum koji se danas naziva "Megaliidea" kojeg je sastavio jedan Grk albanskog porjekla, pod imenom Joanis Koletis. Ali... 1914. godine Autonomiju Sjevernog Epira proglasio je jedan Grk albanske krvi sa prezimenom Zografos. Ali... Jug Albanije 1914. godine  je uništio jedan grčki general sa albanske krvi, pod imenom Spiro Milo, kojem je OMONIA zatražila da podigne i jedan spomenik u Himari. Ali... Vasil Bollano, poznat po svom anti albanstvu, je Grk albanske krvi. Ali... ne vrijedi više da dajemo mrtve primjere. To je neslavna strana. Niko se ne treba ponositi ovom mrtvom utjehom. Danas su nam potrebni pravi Albanci, ne trebaju nam oni albanske krvi, da bi nam pokazali da li su bili Grci ili Turci oni koji su ubili i masakrirali Albance. Danas nam trebaju Albanci koji žele i znaju da ujedine albanske teritorije a ne političari koji žele da sačuvaju svoje Vijalete, a koji nalaze utjehe kod Grka ili Turaka albanske krvi???

Bota Sot