Elaborat o izvodljivosti formiranja opštine Župa, koji slijedi, tek poslije pokretanja procedure o formiranju opština, zadovoljava princip održivosti prema Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Povodom niza nedomica, koje su prisutne zbog podnetog zahtjeva mjesne zajednice Rečane za opštinu u Regiji Župa a i tendencije da se njihov intenzitet poveća, izneću nekoliko bitnih činjenica, da takav način može još jednom da osujeti formianje opštine poslije 8 novoformiranih u Republici Kosova. Upravo zato, što je Zahtjev u arhivama nadliježih organa Vlade Kosova, pokušaću van novinarskog klišea, da iznesem metodološku stranu formiranja opština sa efektima, koja je do sada nedostajala, zato što do podnošenja Zahtjeva mjesne zajednice u Rečanima, nisu podnijeti Zahtjevi za početak procedure, koja nevećinske zajednice dovodi do konsultacija.
 
Zahtjev mjesne zajednice Rečane je činjenica koja se mora respektovati, jer je isti prema propisima i pravilim propisa koji uređuju pravila postupka na Kosovu od 2006. godine, kod pokretanja neke procedure bio neminovan, kako bi se prezentirali uslovi cenzusa na geofokusu sa svim naseljima za formiranje opštine, koji su predviđeni shodno tački 12.4 Ahtisaarijevog plana u odjeljku o decentralizaciji. Iste odredbe, preuzete su u Zakonu o administrativnim granicama, kojim je dato pravo nevećinskim zajednicama da mogu započeti konsultacije. Zato ne vidim nijedan razlog da bilo ko a ni u kom slučaju mediji da osim afirmativnog, daju bilo kome ili bilo kakav drugi prilaz, a pogotovo paušalne ocjene, koje podrivaju zajedništvo, koji ni u kom slučaju, neće donijeti sreću Regiji u Župi, koja je jedina podnijela u bošnjačkoj zajednici Zahtjev.

Znači, zahtjevom su iznijete mnoge činjenice o neophodnosti formiranja opštine u Regiji Župa, ali najosnovnije je da je prezentirano da su ispunjenje zakonske trase u pogledu cenzusa za formiranje nove opštine u geofokusu od 14 naselja. To je imalo odrza da se ova Regija već nalazi pred konsultacijama na koje upozorava Ahtisaarijev paket, pa se čeka samo objava rezultata popisa, pa da onda preko elaborata o održivosti, koji je takođe urađen prezentiraju parametri o održiosti, koje predviđa Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koja datira još od 1985. godine.

Kompletan "Elaborat o izvodljivosti formiranja opštine u regiji Župa i dileme" autora Ćemailja Smailjija, možete preuzeti ovdje!