Pitanje statusa Kosova posljednja prepreka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, ocjenio njemački analitičar Franz-Lothar Altmann.

Njemački analitičar Franz-Lothar Altmann ocjenio je danas da je pitanje statusa Kosova posljednja prepreka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Komentarišući posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu Altmann je istakao da su uslovi koje je ona iznela odgovor na licitiranja datumima i očekivanja Beograda da do kraja godine Srbija dobije status kandidata, ali i datum za otvaranje pregovora o članstvu u Uniji.

"Merkelova je poslala veoma ozbiljnu i veoma jasnu poruku. U Zagrebu je rekla da je Hrvatska dokaz da Zapadni Balkan ima budućnost u EU, a u Beogradu da Srbija mora da riješi pitanje Kosova jer prijemom Hrvatske evropska vrata nisu širom otrorena", naglasio je Altmann.

On je dodao da očekuje da Srbija do kraja godine dobije status kandidata, ali da će prije toga morati da pronađe rješenje za ukidanje paralelnih insititucija.

"Mislim da je moguće pronaći kompromis između Prištine, Beogarda i EU stvaranjem neke vrste regionalne srpske administracije na sjeveru, odnosno regionalne autonomije, ali i dalje u okviru Kosova", precizirao je Altmann.

On je dodao da je autonomija za opštine predložena i Ahtisaarijevim planom i da bi sada trebalo ići u smjeru da se ona proširi na regionalnu autonomiju.

"U tom slučaju status bi bio dodeljen i krenulo bi se dalje ka određivanju datuma pregovora onda kada se nađe način za suživot Albanaca i Srba na Kosovu", rekao je Altmann dodajući da "mora biti jasno da se Kosovo nikada neće vratiti pod jurisdikciju Beograda".

"EU ne može da dozvoli da Srbija kao punopravan član EU blokira dalji napredak Kosova", podvukao je Altmann i dodao da se zato moraju pronaći inventivna rješenja, odnosno formula koja će zadovoljiti Albance, ali i Srbiji dati utisak da nije potpuno izgubila Kosovo.

"Možda nešto nalik na dvije Njemačke, ili neka vrsta unije koja bi postojala samo papiru", istakao je Altmann.