Prerasla u veliku agenciju

Uprava prihoda Kosova obilježila je 18. godina svog rada. Modernizacija poreske administracije i borba protiv sive ekonomije su prioriteti i u 2018. godini.

Iz godine u godinu Poreska uprava je postepeno prerastala u veliku agenciju koja trenutno ima više od 780 službenika. Direktor Poreske administracije Kosova Sakip Imeri smatra da je 2017. godina bila uspješna na polju upravljanja, jer je građanima olakšano izmirivanje poreskih obaveza elektronskim putem.

"Tokom ove godine mi smo zaveli više od pet milijardi eura poreza i penzijskih doprinosa za građane. Imamo plan da dopunimo budžet Kosova sa 446 miliona eura i da ove godine što bolje obavimo naše zadatke, što smo dužni kao poreska administracija", poručio je direktor Poreske administracije Kosova Sakip Imeri.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je da je siva ekonomija i dalje jedan od velikih problema, dok ministar finansija Bedri Hamza očekuje da će reforme koje će biti sprovedene u 2018. godini omogućiti poreskoj upravi postizanje boljih rezultata.

"Mnogi privrednici nisu dio formalne ekonomije, naš je zadatak da im se približimo i objasnimo sve koristi formalne ekonomije. Kosovo ima puno potencijala, puno resursa i svaka karika u našem sistemu ima potencijala i prava da privuče investicije. Naš zadatak je da ih podstaknemo da privuku domaće i strane investiture", porčio je Haradinaj.

"Očekuje nas puno rada na transformaciji Poreske upraave Kosova u jednu modernu upravu koja je orijentisana ka privredi. Izmenom načina prikupljanja PDV-a daćemo značajan doprinos borbi protiv sive ekonomije", rekao je ministar finansija na Kosovu Bedri Hamza.

Jačanjem saradnje Privredne komore i Poreske uprave postižu se pozitivni koraci u borbi protiv korupcije i ostalih negativnih pojava na Kosovu. Najveći izazov u ovoj godini je i dalje borba protiv sive ekonomije.  

"Njihov doprinos državnom budžetu je preko 5 milijardi zadnjih godina i to je dovoljan pokazatelj koliko je značajna saradnja sa upravom prihoda, jer upravo kroz ovaj javno-privatni dijalog, mi danas imamo ovakvo stanje. Mislim da uprava prihoda nije ono od čega biznismeni treba da strahuju, jer su oni pravi partneri, samo kroz dijalog i zajednički rad stvorili smo ekonomsku politiku koja ide u prilog ekonomskom razvoju i pružanju podrške privatnom sektoru", poručio je predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu.

Zahvaljujući finansijskim reformama koje će biti sprovedene u 2018. godini uslijediće i modernizacija poreske administracije i naplate poreza, što će omogućiti i efikasniju realizaciju ostalih zadataka poreske uprave.

Aleksandra Nićić, RTK2