Potražnja za radnom snagom i dalje raste

Potražnja za radnom snagom u Njemačkoj i dalje raste, pa je u trećem kvartalu ove godine otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je za 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

"U usporedbi s prošlom godinom potražnja je posebno porasla u prerađivačkom sektoru, saobraćaju i logistici", pokasnio je Alexander Kubis, član Instituta za istraživanje rada koji djeluje u sklopu Saveznog ureda za zapošljavanje u Njemačkoj, nakon što su objavljeni podaci o rastu zaposlenosti.
Istaknuto je i kako je, također, potražnja i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine, a najveća potražnja za radnicima vlada u manjim kompanijama s najviše 50 zaposlenih. Nakon njih, ističe se, slijede srednje velika poduzeća, prenosi Hina.

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije, kao što je to slučaj proteklih godina. Također, smatraju da neće pomoći ni poticajne mjere u obrazovnom sektoru, nego je potrebno otvoriti njemačko tržište rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktualnih koalicijskih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih, pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.