Makedonija najbolja u regionu

Izvještaj Doing Business potvrdio je znatan napredak Kosova u poboljšanju okruženja za poslovanje, te je rangirano na 40. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta.

Makedonija je najbolje rangirana država regiona i nalazi se na 11. mjestu, Slovenija je na 37. poziciji, Crna Gora na 42. mjestu, iza nje sledi Srbija, Hrvatska je na 51. poziciji, a Bosna i Hercegovina zauzima 86. mesto.

Kosovo je jedino iz Evrope među 10 "najreformisanijih" tokom jednogodišnjeg perioda na koji se odnosi izvještaj.

Kako se navodi u izvještaju Svjetske banke, Kosovo je nastavilo da poboljšava uslove za poslovanje povećanjem saradnje i koordinacije reformi među institucijama preko radne grupe za uslove poslovanja, kojom je upravljalo Ministarstvo trgovine i industrije (MTI), uz podršku Svjetske Banke i projekta USAID "Partnerstva za razvoj".

Kosovo je zabilježilo napredak u više indikatora, posebno pri osnivanju preduzeća, odobravanju kredita i pri zatvaranju preduzeća.

Po uslovima za otvaranje preduzeća, Kosovo je postiglo dalje poboljšanje procesa registracije preduzeća i mjerenje učinka pri pružanju usluga registracije, dok se uz indikator odobravanja kredita navodi da je povećana zaštita za osigurane povjerioce u stečajnom postupku.

Napredak je ostvaren kod zatvaranje preduzeća, zbog uspostavljanja savremenog zakonskog okvira za reorganizaciju i stečaj preduzeća na osnovu najboljih međunarodnih praksi. To je postignuto donošenjem novog Zakona o stečaju, izrađenog uz podršku programa USAID za izvršenje i komercijalno zakonodavstvo.

Kosovo je od 2012. napredovalo za 86 mjesta na listi Svjetske banke "Doing Business" po uslovima poslovanja, bilježeći napredak u svim indikatorima, a posebno u indikatoru osnivanja preduzeća, u kojem je zabilježen skok od 160 mjesta, te je po tome Kosovo sada na 10. mjestu na svijetu.

Reforme po izvještaju Svjetske banke uz tu listu, predstavljaju efikasan mehanizam za veće približavanje EU, poboljšanje vlasti i uklanjanje mogućnosti za korupciju, kao i uklanjanje prepreka za formalizaciju privrede.

Ministarstvo trgovine i industrije, kao rukovodilac tog procesa, uz podršku ključnih partnera kao što su Svjetska banka i USAID, već je počelo pripreme za nastavljanje reformi, i da bi se obezbjedilo da zabilježeni napredak bude očuvan i povećan.

Rang listu pogledajte OVDJE.