Euro u zamahu

Američka valuta pala je prošle sedmice na najniži nivo od januara 2015. godine, dok je evropska valuta u zamahu.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je prošle sedmice na najniži nivo od januara 2015. godine, dok je evropska valuta u zamahu.
Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošle sedmice 1,5 posto, na 1,2035 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 1,2092 dolara, novi najviši nivo od januara 2015. godine.
Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs potonuo 2,2 posto, na 107,85 jena, a u jednom trenutku i na samo 107,33 jena, najniži nivo u 10 mjeseci.
Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice skliznuo 1,5 posto, na 91,40 bodova.

'Zaoštravanje' u eurozoni

U petak je taj indeks zaronio na samo 90,99 bodova, novi najniži nivo u više od dvije i po godine, jer je američka valuta pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sjeverne Koreje i prijetnji uragana Irma na Floridi, pa u ovakva nesigurna vremena ulagači traže sigurnija utočišta za kapital.
Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnijima, kao što su švicarski franak i japanski jen.
Snažno je prema dolaru ojačao i euro, jer se u eurozoni uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je Evropska centralna banka godinama vodila vrlo labavu politiku.