Manjeg kvaliteta od onog sa zapada

Proizvodi iz zemalja EU, koji završavaju na našem tržištu, lošijeg su kvaliteta, smatraju ekonomisti sa Kosova. Tu informaciju je objelodanio i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker koji je nedavno izjavio da su prehrambeni i hemijski proizvodi namjenjeni istočnom tržištu manje kvalitetni od onih na zapadu.

Iz Privredne komore Kosova naglašavaju da se proizvodi iz zemalja EU ne provjeravaju dovoljno, jer na Kosovu za to nema uslova. Imitacija originalnih proizvoda  je toliko dobra, da je u posljednje vrijeme teško procjeniti da li je riječ o originalu ili kopiji. Predsjednik Privredne komore Safet Gërxhaliu naglašava da bi više pažnje trebalo posvetiti promociji domaćih proizvoda.

"Moraju se više promovisati domaći proizvodi, jer je upravo to ono što je u blizini, može da se kontroliše i može da se potvrdi, a kada su u pitanju laboratorije, imam informacije i iz carine i iz Agencije za veterinu pretežno kad sumnjaju o nekom kvalitetu oni to šalju vani, na analizu, a to je jedna vremenska dimenzija koju ne može da podnosi građanin Kosova. U tom kontekstu što prije mi shvatamo ozbiljnost zdravstva, što prije shvatamo da je vrijeme da se uradi više za narod nego da se priča, upravo te laboratorije moraju da budu prioritet prioriteta i uz to da se promovišu domaći proizvodi. Ako sami proizvođači, kao što su veliki brendovi iz Njemačke i EU najavljuju da imaju problema na tržištu, da mogu naći proizvode pod tim brendom, a sumnjivog kvaliteta to je dokaz da mi moramo biti oprezniji, da više radimo kada je u pitanju kontrola kvaliteta robe koja se uvozi vani, pogotovo kada su u pitanju prehrambeni proizvodi", poručio je Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova.

I Selatin Kaqaniku iz Udruženja za zaštitu potrošača poručuje da je roba iz uvoza nekvalitetna, jer ne prolazi nikakve provjere. On napominje da na Kosovu nema ni dovoljno stručnog kadra ni specijalizovanih laboratorija.

"Kosovo kao sve Balkanske zemlje je baš dobro tlo da bi oni prema nama plasirali treći kvalitet, jer prvi kvalitet, prvu klasu oni proizvode za evropske zemlje, gdje su kontrole jake i stroge, gdje vladaju direktive evropske zajednice, drugi kvalitet eventualno za svoju državu, treći kvalitet dolazi kod nas. Mi smo to otkrili, mi smo digli buku, mi smo reagovali, ali nam niko nikakav odgovor nije dao", rekao je Kaqaniku.

Mještani centralnog Kosova su podjeljenog mišljenja kada je u pitanju kvalitet robe iz uvoza.

"Ima razlike i u prašku i u nekim namirnicama, ima velike razlike".

"Kvalitetnije je tamo, normalno, zapad".

"Ne može da bude isto, kada je bila Jugoslavija, bio je  drugi kvalitet, a drugačije je sada".

"Što se tiče proizvoda, iz inostranstva nisu falsifikovani proizvodi, a što se tiče kod nas, što dolazi sa prostora Balkana, Srbije, Makedonije, ne vjerujem da su baš čisti, a što se tiče iz Njemačke, Austrije, sa zapada  o tome ne govorimo", poručuju građani iz Prištine i Gračanice.

Na rafovima trgovinskih marketa je veći broj uvezenih artikala.

"Imamo proizvode iz EU, raznih kategorija, raznih količina, u zavisnosti od potražnje. Naša firma je jedan od većih uvoznika na Kosovu. Uvozi se raznovrsna roba, uglavnom su to prehrambeni i higijenski proizvodi. Naravno, treba obaviti provjeru proizvoda, mi stalno kontrolišemo rok proizvodnje, deklaracije, kao i sve ostalo što se obavlja na granici i u nadležnim institucijama. Najviše je njemačkih i poljskih proizvoda. Imamo i domaće proizvode koje stižu direktno iz fabrike", rekao je menadžer jednog od trgovinskih centara Adem Mustafa.

Pojedini mediji su nedavno objavili vijest da su riblji štapići, mesne prerađevine, namazi i tuna u konzervi pri vrhu liste proizvoda sumnjivog kvaliteta na istočnom evropskom tržištu.

Aleksandra Nićić, RTK2