Slabo interesovanje zbog ekonomskih trendova

Banke i kompanije osiguranja na Kosovu su posljednjih godina dosta dobro poslovale vidno povećavši svoj kapital.

Samo u 2016. godini banke na Kosovu su profitirale milione eura. Tržište Kosova od dva miliona stanovnika ima puno osiguravajućih kompanija koje za razliku od banaka bilježe manji profit. Iako veoma profitabilne banke i osiguravajuća društva nisu među najpoželjnijim investicionim destinacijama stranog kapitala na Kosovu.

Besnik Kada, portparol Centralne Banke Kosova (BQK), je rekao da nisu prihvatili ni jednu zainteresovanu stranku za otvaranje novih banaka ili osiguravajućih kompanija.

“Aktualno nema ni jednog formalnog zahtjeva za licenciranje banaka ili osiguravajućih kompanija”, rekao je on za RTK.

Ekonomista Jakup Belaqa je rekao da se slabo interesovanje vezuje za cjelokupne ekonomske trendove koji nisu još uvijek na poželjnom nivou.

“Finansijsko tržište nije dovoljno razvijeno kao ni tržište vrijednosnim papirima tako da to onemogućava banke da razvijaju svoje finansijske aktivnosti unutar svojih obaveza i funkcije”, istakao je Belaqa za RTK i dodao da to utiče na realizaciju profita koji je osnovni cilj njihovog postojanja, kao i na opštu ekonomsku i finansijsku situaciju kompanija koje se bave osiguranjem direkno ili indirekno.