U organizaciji Misije OSCE-a na Kosovu

U organizaciji Misije OSCE-a na Kosovu u Prištini je održan dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i sjeverno od rijeke Ibar.

Na ovom sajmu svoje proizvode izložilo je oko 30 preduzetnica iz srpske i albanske zajednice koje vode male, uglavnom zanatske firme u mjestima gdje žive.

Posjetioci sajma u centru Prištine imali su priliku da vide i kupe razne vrste rukotvorina, nakita, kao i tradicionalna jela i začine.

Habiba Buševac iz nevladine organizacije „Jednak - jednaka“ bavi se šivenjem torbica koje sama dizajnira, kreira i izrađuje. Ovim poslom se trenutno bavi sama, ali kaže da želi i planira da to preraste u pravi biznis.

‘’Znači moja ideja neće ostati na ovome. Moja ideja je da ja ovo pretvorim u pravi biznis gdje bih ja mogla svoje članice nevladine organizacije isto da uključim u sam proces proizvodnje da bi one na neki način mogle da ostvare neka solidna primanja. Da bi mogle da izdržavaju svoje porodice, jer su moje članice uglavnom samohrane majke i bez posla“

I ‘’Udruženje poslovnih žena sjevernog regiona Mitrovice“ predstavilo je svoje proizvode. Na njihovom štandu posjetioci sajma mogli su naći razne vrste plišanih lutki i predmeta za dekoraciju. Olivera Milošević iz ovog Udruženja kaže da nema ozbiljnih investicija od strane donatora.

‘’Apelujem i preko vaših medija da što više podrže žene koje su u biznisu, koje hoće da započnu biznis. Sume koje oni daju su veoma smiješne, po 2-3 hiljade eura gdje nijedan ozbiljan biznis ne možete da započnete. Sve ove žene i ja sa njima zajedno, mi krećemo od nule, znači nema ozbiljnog investiranja u preduzetništvo“.

Sajam je otvorio šef Misije OSCE-a na Kosovu Jan Bratu.

‘’Ako ćemo raditi na podizanju ekonomije, ima smisla da uključimo žene koje su 50% stanovništva na ovoj teritoriji. To nije samo politička korektnost već jednostavno ima smisla zato što žene čine veliki procenat stanovništva i ekonomski razvoj bez njih nije moguć. Nezaposlenost na Kosovu i dalje predstavlja veliki problem iako je stopa nezaposlenosti u opadanju. Takođe učešće žena na tržištu rada još uvijek je najniže u regionu. Statistika pokazuje da 82% radno sposobnih žena nije zaposleno. To nije dobro ne samo za žene, već i za vaše porodice i cijelo društvo“, rekao je Bratu.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ambasador Austrije na Kosovu Gernot Pandler, koji je tom prilikom kazao da je jedna od najbitnijih stvari podrška unapređenju uloge žena na Kosovu.

‘’Austrija inače podržava mnoge inicijative na Kosovu, posebno u vezi sa ženama preduzetnicima i smatramo da to jeste jedna od najvažnijih stvari pogotovo u smislu unapređenja uloge žene na Kosovu koju treba i dalje unapređivati. Želio bih samo da potvrdim da ne postoji jednostavno nijedno zanimanje koje žene ne mogu jednako dobro da urade kao muškarci. Žene mogu da ostvare bukvalno sve kao i muškarci”, rekao je austrijski ambasador na Kosovu.

Kako je rečeno na otvaranju, ovakvi sajmovi pružaju mogućnosti za umrežavanje i mjesto su susreta za mlade ljude i potencijalne poslodavce, a istovremeno doprinose povećanju međuetničke saradnje i dijaloga.

Dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i sjeverno od rijeke Ibar organizovala je Misija OSCE-a na Kosovu, a na nekoliko štandova gosti su bili i međunarodne organizacije i kompanije za zapošljavanje u privatnom sektoru.