Zanimljivo...

Kineski predsjednik Xi Jingping sastao se sa Putinom više od 20 puta od kako je došao na vlast u 2012. godini. Uprkos čestim posjetama i čestim geopolitičkim promjenama lideri nisu uspjeli da ostvare bolju saradnju.

Sljedeći sastanak će biti održan na samitu G20 u Njemačkoj, no to neće biti sastanak ekonomske jednakosti.

- Kina raste svaki dan, a njena moć je sve veća i veća. Uprkos Putinovoj političkoj snazi, Rusija je država u strukturalnom raspadu, rekao je Iam Bremmer, predsjednik Eurasia grupe.

Kada su u 2014. godini Rusiju pogodile Zapadne sankcije zbog uključenosti u konflikt u Ukrajini i kada je došlo do krize u nafti, rješenje su našli u Kini. Nakon godina pregovora Moskva i Beijing potpisali su ugovor vrijedan 400 milijardi dolara.

Obje strane su se okoristile, ali napori da se suradnja još više unaprijedi, su izostali.

Ruska zima

Uprkos godinama i mnogim sastancima da se preinači ruska ekonomija, nafta i gas i dalje zauzimaju tek nešto više od pola totalnog eksporta i trećinu državniih prihoda. Bez obzira na količinu pomoći od Kine cijene nafte nisu padale, a Rusija je prošla kroz period recesije počevši od 2015. godine.

Oporavak je spor, a eksperti očekuju da će doći do povećanja ekonomije od 1,5% u sljedeće tri godine, dok je prosječna stopa povećanja između 2010 i 2012 bila 3,5%.

Iako Rusija aktivno sarađuje sa Kinom, izvoz iz Moskve u Kinu je u 2016. godini iznosio 9,6%, što je veliko povećanje u poređenju sa 7,5% iz 2014. godine, ali Putinova država se ne nalazi ni u top 10 država sa kojima Kina sarađuje.

Isti slučaj je i sa investicijama iz Kine.

- Rusija nije jako atraktivna destinacija za kineske investicije, to je zbog rizika, ali i manjka transparentnosti, rekao je Andrew Kenningham.

''Jedan pojas, jedan put'' ali bez Rusije

Kina sada aktivno radi na svom ''Jedan pojas, jedan put'' planu, u kojem pokušavaju da nanovo oblikuju trgovinu diljem Azije i Evrope, planiraju da ulože novac u puteve i druge projekte u državama poput Kazahstana i Uzbekistana, no Rusija je izostavljena.

S obzirom da ne postoje nikakve naznake za promjenu, ovaj samit bi mogao imati više veze sa ruskom politikom.

- Za Putina je sastanak sa Xi, prije svega simboličan gest kako bi pokazao domaćoj publici da je još uvijek vrhunski igrač u svjetskoj politici, što mu je potrebno za izbore sljedeće godine, rekao je Gustav Gressel, stručnjak Evropskog vijeća za vanjske odnose.