Uspješna realizacija projekata

Približno pet hiljada Kosovara je dobilo ugovore o radu i radnu vizu za posao u Njemačkoj tokom 2016. godine.

Ministar rada i socijalnog staranja Arban Abrashi je u izjavi za portal "Indeksonline" rekao da se najveći broj ljudi koji su dobili vize za rad nalazi u Njemačkoj, za razliku od drugih zemalja Evropske unije.

On je rekao da je 2016. godina bila pozitivna kada se radi o ugovorima i projektima sa Njemačkom, ali i sa drugim zemljama Evrope.

"Tokom 2015. godine nakon velikog broja sporazuma i nakon uspješnih realizacija nekih sitnih projekata, otvorili smo mogućnost za realizaciju velikih projekata. Godina 2016. bilježi veliki rast i tokom 2016. godine je izdato oko 5.000 radnih viza, samo za Njemačku", rekao je on.

Prema Abrashijevim riječima ova mogućnost zaposlenja očekuje se da potraje do 2020. godine, godine u kojoj se očekuje razmatranje ove mogućnosti zaposlenja.

"Zaposlenje van Kosova je pružilo odličnu mogućnost za naše tražioce posla, jer sem finansijske dobiti, oni na Kosovo donose i svestranost i evropska iskustva, čime se doprinosi u privredi i tržišta rada na Kosovu", rekao je Abrashi.