Ekonomski izvještaj za zapadni Balkan

Prema podacima Svjetske banke Kosovo je postiglo 3,6 odsto privrednog rasta u 2016. godini i u regionu ostaje prvo sa najvećim rastom. Za 2017. predviđa se rast od 3,9%. Prema izvještaju Kancelarije svjetske banke na Kosovu, rast je povećao šanse za zaposlenje i smanjio siromaštvo u tekućoj godini, međutim neophodna su dodatna poboljšanja u pojedinim oblastima.

Ove informacije iznela je Svjetska banka prilikom predstavljanja novog ekonomskog izvještaja za zapadni Balkan.

"Kosovo ima izrazite prednosti u određenim poljima a jedna od njih su proizvodnja dobara i usluga. Veoma je važno da se stvore uslovi za to. Mi smo potvrdili da ćemo Kosovu pomoći u pospješivanju energetske strategije. U ovom trenutku, razmatamo da li Svjetska banka može dati potporu tom projektu”, rekao je Marko Montavaneli, menadžer Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Redovni ekonomista u kancelariji Svjetske banke na Kosovu, rekao je da vidi kontinuiran i stabilan rast na Kosovu od 3,6 odsto, što je neznatno manje nego u 2015. godini.

"Za 2016. smo projektovali rast od 3,6 odsto, ali još uvijek nema podataka iz Agencije za statistiku. Što se uslova zapošljavanj tiče, postoje dokazi o povećanju zapošljavanja, sa tačnim podacima izaći ćemo nešto kasnije, ali trend je pozitivan. Najbolji način povećanja broja radnih mjesta je i absorbovanje stranih investicija koje omogućavaju izvoz“, kaže Agim Demukaj, ekonomista.

Ono što je važno napomenuti je i da Kosovo ima najveću stopu nezaposljenosti u regionu, tvrde iz ove institucije.

"Znamo iz istraživanja da je oko trećina stanovništva u teškoj situaciji, kako bi se to umanjilo, potreban je veći ekonomski rast. Na to utiče i konkurencija iz insotranstva”, dodao je  Agim Demukaj, ekonomista.

Prema istraživanju Svjetske banke, dijaspora Kosova nastavlja da podržava privredu kroz doznake. Redovni izvještaj pokriva ekonomske politike i šanse poslovanja na Kosovu i ostalim zemljama zapadnog Balkana. On se radi dva puta godišnje.