Izvještaj o poslovanju

U izvještaju o poslovanju i finansijskim rezultatima u prethodnoj godini iz Volkswagen koncerna je stigla vijest da je Porsche zvanično najprofitabilnija automobilska kompanija.

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji, prvi čovjek njemačkog koncerna Volkswagen Matthias Mueller rekao je da je zadovoljan rezultatima koje je u 2016. godini ostvarila većina brendova grupacije, izuzimajući rezultate koje su, zbog posljedica afere "dieselgate", ostvarili Audi i Volkswagen.
Rast profita zabilježili su Bentley, SEAT, Škoda i Porsche. Prema zvaničnim pokazateljima, sa zaradom koja iznosi 3,9 milijardi eura (13,9 posto više u odnosu na 2015. godinu), Porsche je najprofitabilnija automobilska kompanija na globalnom nivou.
U "zelenoj zoni" su i kompanije SEAT i Škoda, a zarada (1,2 milijarde eura) koju je u 2016. godini ostvarila češka automobilska kompanija skoro trećinu je veća u odnosu na 2015. godinu. Produkcija Bentleya bila je veća 6,4 posto u odnosu na 2015. godinu, ali je zarada (112 miliona eura) ostala ista zbog troškova koje je prouzrokovao razvoj modela Bentayga.
Audi je zabilježio pad profita, jer je sa 4,84 milijarde eura zarade u 2015. godini prošlogodišnja zarada pala na 3 milijarde eura, što je direktna posljedica troškova koje je prouzrokovao "dieselgate".