Šansa za normalan život

Posao na Kosovu je teško naći, a njemu se nada oko 40% stanovništva. Nažalost, zaposlenje je još veći izazov za pripadnike marginalizovanih društvenih grupa.

Kako bi se poboljšao njihov položaj, EU je u saradnji sa Ministartvom rada i socijalne zaštite sprovela projekat "Jačanje procesa zapošljavanja osjetljivih slojeva društva”.

Slobodan Danić ima 27 godina, iako je završio srednju elektrotehničku školu, osim povremenog angažovanja u Udruženju invalida "Dom Nade" u Gračanici, zbog oštećenja sluha nikada nije imao stalno zaposlenje, za kojim prema riječima njegove majke uporno traga.

“Pokušavamo svuda, ali mislim za te osobe sa potrebnim potrebama izgleda da nisu baš interesantni, s obzirom da nisam čula da je neko zaposlio osobe sa invaliditetom”, rekla je Veselinka Danić, majka Slobodana.

Kako bi ojačali ekonomski i socijalni položaj svih ugroženih drušvenih grupa u koje, osim osoba sa invaliditetom, spadaju i samohrani roditelji, pripadnici manjinskih zajednica, EU je u saradnji sa ministarstvom rada na Kosovu sprovela grant šeme “Društvena preduzeća i službe savjetovanja za biznis” i “Unaprijeđenje zapošljavanja ugroženih grupa”, koji je mnogima bio prva šansa.

“Ja sam majka šestero djece. Muž mi je umro prije 9 godina. Bavim se proizvodnjom svih vrsta peciva i spremanjem tradicionalnih jela. Radimo i po narudžbini. Počeli smo od nule, a oni su nam omogućili  da napravimo prve korake”, rekla je Hajrie Zeqiri, korisnik Grant šeme.

“Za period od dvije godine uspjeli smo da obezbjedimo značajan broj novih radnih mjesta. Formirana su nova preduzeća, zaposleno je više od 500 osoba i sve je to imalo pozitivan uticaj. Takođe smo kroz podršku grantova doprineli profesionalnom razvoju korisika, osnivanju preduzeća i razvoju biznisa”, rekao je Gjelaj Bytyqi, sekretar u ministarstvu rada.

Nažalost, još je mnogo onih kojima je ovakav vid pomoći neophodan pa iz EU najavljuju nove projetke.

“Od 1999. godine ni jedna se osoba sa invaliditetom nije zaposlila u našoj opštini. Iz centralnog dijela Kosova, od 99. godine ni jedna osoba ne radi”, istakla je Živoratka Popović iz udruženja Udruženje invalida "Dom Nade" u Gračanici.

“U narednih nekoliko mjeseci pratićemo sprovođenje projekata jer ako nastavimo da radimo u ovom sektoru ministarstvo mora da demonstrira da će ovaj projekat biti održiv. Tako da je moj poziv da nastavimo sa radom i istrajemo zajedno kako bismo pružili podršku ovim ljudima”, naveo je Luigji Brusa, šef odsjeka za saradnju Kancelarije EU na Kosovu.

Projektom "Jačanje procesa zapošljavanja osjetljivih slojeva društva” je omogućeno pokretanje više od 100 start-up biznisa. U projekat je uloženo oko 3 miliona eura, a njegova najveća vrijednost je u tome što pripadnicima osjetljivih društvenih grupa pruža šansu za normalan život.