Ministar finansija Kosova

Ministar finansija Kosova Avdullah Hoti je naveo da je Poreska administracija Kosova (PAK) ostvarila izuzetan uspjeh prikupivši 393 miliona eura

Carina Kosova zabilježila je rekord sa prikupljenih 1 milijardu i 40 miliona eura, što je 88 miliona više nego prošle godine, rekao je ministar finansija u Vladi Kosova, Avdullah Hoti koji je s predstavio godišnji izvještaj o radu tog ministarstva u 2016. godini, ocjenjujući da je godina bila jako dinamična i dosta uspješna.

“U poređenju sa početkom mandata ove Vlade, Carina Kosova je prikupila 171 miliona eura više nego u 2014. godini. Carina je učinila jedan važan skok u pogledu uslova poslovanja i kao rezultat imamo poboljšanje položaja Kosova u pogledu prekogranične trgovine, položaj Kosova je poboljšan za osam mjesta u odnosu na prethodnu godinu i to je došlo kao rezultat pojednostavljenje izvoznih procedura”, kazao je Hoti.

Ministar finansija je naveo da je Poreska administracija Kosova (PAK) ostvarila izuzetan uspjeh prikupivši 393 miliona eura ili 18 posto više nego prethodne godine, a građanima je vraćeno 13 miliona eura na ime prikupljenih fiskalnih računa.

“Poreska administracija je bila mnogo angažovana na implementaciji Zakona o oprostu dugova, oprošteno je više od 216 miliona eura, dok je prikupila 24,2 miliona eura, kao rezultat ovog zakona. PAK je postigla ogroman napredak u poboljšanju uslova poslovanja, što je rezultatiralo poboljšanjem međunarodne pozicije Kosova u smislu plaćanja poreza za 34 mjesta i to je poboljšalo totalno međunarodno rangiranje Kosova”, kazao je Hoti.

Hoti je kazao da je svemu tome doprinela digitalizacija sistema, a PAK planira da u 2017. godini potpuno digitalizuje svoj sistem.

Ministar fionansija Kosova je govorio i o efektima fiskale reforme, koja je uticala da se za oko 3.000 povećanja broj biznisa, a već je Vladi predložen i novi fiskalni paket kojim se proširuje liste proizvoda za koje se smatra prvom sirovinom za oslobađanje od poreza, kao i uklanjanje akcize na mazut.

Hoti je naveo i da je njegovo Ministarstvo finansija Kosova koje je odgovorno za najviše poglavljanja, čak devet, unutar Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te je kazao da je ovaj sporazum koštao državni budžet 22,8 miliona eura, ali su ta sredstva u džepovima građana-potrošača.

Govorio je i o međunarodnim sporazumima za finansiranje raznih projeketa, pomenuvši da je potpisano pet sporazuma za kreditiranje u vrijednosti od 185 miliona eura. Pri tom je naglasio da javni dug Kosova nije problem, jer iznosi 842 miliona eura, od koga je 473 miliona unutrašnji dug, a ostatak spoljni.

Gledano procentualno, dodao je Hoti, javni dug je 14 posto bruto domaćeg proizvoda što je, kako je kazao, jako nizak nivo u poređenju sa zemljama regiona u kojima se procenat duga prem BDP kreće oko 70 do 75 posto.

Pomenuo je i da je novi budžet Kosova za 2017. godinu nešto više od dvije milijarde eura, te da je u 2016. godini prema uplatama za Penzioni fond zabilježeno novih 18 hiljada radnih mjesta.