Anketa Agencije za statistiku

Za prvi kvartal ove godine, Agencija za statistiku Kosova je realizovala anketu radne snage.

Agencija za statistiku Kosova (AKS) je sprovela istraživanje o radnoj snazi (IRS) za prvi kvartal ove godine, navodeći da je kod radno sposobnog stanovništva, stopa participacije u radnoj snazi 35,2 posto.

Prema ASK-u istraživanje je rađeno u 591 registarskom centru u cijeloj zemlji, gdje je anketirano 3702 domaćinstva, odabranih metodom slučaja iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine.

"Najveća zaposlenost je kod muškaraca 38,6 posto; dok je zaposlenost kod žena 12,2 posto. Žene su zaposlene uglavnom u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstvene zaštite, sa oko 51 posto udjela, dok su muškarci uglavnom zaposleni u proizvodnji, trgovini i građevinarstvu, sa oko 44 posto udjela. Ova publikacija sadrži detaljne podatke o zaposlenosti i nezaposlenosti prema dobi, polu, radnom statusu, ekonomskoj aktivnosti, zanimanju i drugim sličnim pitanjima, koja se bavi tržištem rada. Prema rezultatima ove publikacije, stoji da dvije trećine stanovništva na Kosovu je radno sposobno stanovništvo, gdje je u radno sposobno stanovništvo uključena dob od 15-64 godina. U radno sposobno stanovništvo, stopa učešća u radnoj snazi je 35.2 posto", stoji u saopštenju.

Prema rezultatima Agencije za statistiku, neaktivna snaga je veoma velika, 64,8 posto, gdje kod žena iznosi 82,6 posto, a kod muškaraca 47,2 posto.