Podaci IFO instituta

Nakon poboljšanog plasmana na Duing biznis listi Svjetske banke, ekonomsku situaciju na Kosovu je pozitivno ocjenio i IFO Institut Univerziteta u Minhenu.

Međutim, i pored dobrog plasmana u ekonomskim izvještajima svjetskih institucija, proizvođači na Kosovu kažu da je privredna klima još uvijek nepovoljna.

Prema podacima IFO instituta za ekonomska istraživanja Univerziteta u Minhenu Kosovo je u četvrtom kvartalu 2016. godine zabilježilo veći rast BDP-a u odnosu na region, a očekivana stopa inflacije biće manja.

Tako je prognozirana stopa BDP-a Kosova 4.3%, za razliku od Albanije gdje je 3,7%, Srbije 3,3%, Hrvatske 2,7%, BiH 2,0% i Makedonije 3,0%

A očekivana stopa inflacije u 2021. godini za Kosovo je 1,7%, dok će u Albaniji biti 2,8%, za Srbiju nema podataka, za Hrvatsku se prognozira 2,2%, BiH 2,3% ,Makedoniju 2,0%  i Bugarsku 2,4%.

Kosovo je nedavno pozitivno ocjenjeno i na Business Duing listi Svjetske banke, odnosno u Izvještaju o lakoći poslovanja, gdje je od ukupno 190 zemalja zauzelo 60. mjesto.

Premijer Isa Mustafa je na svom Facebook profilu napisao da je ovo rezultat rada nadležnih institucija.   

“Poštovani sugrađani, Kosovo iz dana u dan ubire plodove svog izuzetnog rada ostvarenog tokom protekle dvije godine kroz ekonomski razvoj, fiskalne reforme, poboljšanje poslovnog okruženja, evropske integracije, jačanje zakona i reda, socijalno blagostanje, podršku obrazovanju, kulturi, sportu, odnosima sa dijasporom i mnogim drugim aspektima”, saopštio je premijer.

Iz Alijanse za biznis Kosova naglašavaju da iako su uslovi za otvaranje preduzeća olakšani, visoke kamatne stope banaka, siva ekonomija, korupcija, malo zainteresovanih investitora, teško dobijanje građevinskih dozvola, visoka cijena električne energije... samo su neki od teškoća sa kojima se preduzetnici suočavaju, zbog čega su mnogi zatvorili preduzeća.

„Samo ove godine, do septembra mjeseca, na Kosovu je ugašeno preko 1800 preduzeća koje imaju najmanje dvoje zaposlenih, a više od 4000 preduzeća je na putu da se zatvori. Međutim i uslovi za zatvaranje preduzeća su teški i preduzetnici odlažu zatvaranje takvih preduzeća. Takođe, u izvještaju je predviđen rast BDP-a preko 4 posto, a ja smatram da će biti nešto viši od 3, što samo govori da poslovna klima nije toliko dobra”, poručuje Agim Shahimi, predsjednik Alijanse za Biznis Kosova.

Kosovo je i među prvima u regionu po stopi nezaposlenosti, siromaštvu, ali i negativnom platnom bilansu. Iz Privredne komore Kosova zbog toga kažu da nema prostora za opuštanje, već rješenje ovih problema treba tražiti u obezbjeđivanju boljih uslova privrednicima i povećanju proizvodnje.

“U tom kontekstu vladi prioritet mora biti privatni sektor, mala i srednja preduzeća, a pogotovo proizvodni pogoni i fabrike, jer mi ako ne radimo na tome više da poboljšamo platni bilans, jednostavno samo gradimo siromaštvo”, naglašava Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova.

Iz Ministarstva trgovine i industrije nismo uspjeli da dobijemo mišljenje o poslovnoj klimi i trenutnom položaju proizvođača.

Pozitivne ocjene međunarodnih institucija svakako idu u prilog ekonomskom razvoju, međutim on može biti postignut samo uz dobru saradnju i uzajamno zalaganje privrednika i nadležnih institucija.  

Kristina Petrović, RTK2