Na današnjem svečanom činu njenog puštanja u rad, u pogonu ove kompanije prisustvovali su, pored poznatih privrednika iz bošnjačke zajednice, ministrica za industriju i tgovinu Hikmeta Bajrami, Christof Stock-šef sektora za suradnju Kancelarije Eurpske unije na Kosovu i zvaničnici SO Prizrena na čelu sa gradonačelnikom Prizrena dr. Ramadanom Mujem. Odsustvo bošnjačkih političkih predstavnika i na loklanom i na centralnom nivou je odraz njihove „pažnje ohrabrenja“ privatnom sektoru.

Privatna kompanija za obradu stakla “Ecoterm” u Prizrenu je u partnerstvu sa Ministarstvom za industriju i trgovinu i Kancelarijom Eorpske unije, a uz implementacu i nadgledanje projekta od strane IOM- je u svoj prozvodni lanac uvrstila automatizovanu peć za izradu laminiranog stakla. Osnovna funkcija ove peći je laminiranje EVA ili sličnim folijama, kombinujući temperature visine oko 130ºC i vakuum između tabli stakla uz pomoću gumenih zaptivki ili kesa.
Na današnjem svečanom činu njenog puštanja u rad, u pogonu ove kompanije prisustvovali su, pored poznatih privrednika iz bošnjačke zajednice, ministrica za industriju i tgovinu Hikmeta Bajrami, Christof Stock-šef sektora za saradnju Kancelarije Eurpske unije na Kosovu i zvaničnici SO Prizrena na čelu sa gradonačelnikom Prizrena dr. Ramadanom Mujem. Odsustvo bošnjačkih političkih predstavnika i na loklanom i na centralnom nivou je odraz njihove „pažnje ohrabrenja“ privatnom sektoru.
Muso Salihi, vlasnik kompanije koju je osnovao 1991. godine se u svoje i ime i u ime zapošljenih radnika zahvalio partnerima na implementiranju ovog projekata koji ima za cilj usavršavanje proizvodnje „Ecoterma“.
„Ovim ulaganjem mi postajemo ozbiljan konkurent svim firmama iz ove branše, jer ova mašina ima mogućnosti za proizvdnju novih proizvoda , interesantnih proizvoda koji će se po prvi put pojaviti u našoj državi“, kazao je Salihi i dodao da će se saradnja i dalje nastaviti u cilju otvaranja novih radnih mjesta.
Christof Stock, šef sektora za suradnju Kancelarije Eurpske unije na Kosovu,je kazao da je ovo bila „jedna velika akcija partnera koji su učestvovali u ovom projektu na osavremenjivanju i podizanju kapaciteta proizvodnje“.
„Ovim projektom želimo forsirati kvalitet proizvoda koji će moći da konkurišu na inostranom tržištu. Mi smo prepoznali ovu komopaniju i ova mašina se nalazi na pravom mjestu, te joj želimo puno sreće i uspjeha u budućnosti“, kazao je Stock.
Na kraju prisutnima se obratila ministrica Ministarstva za industriju i trgovinu u Vladi Kosova-Hikmeta Bajrami. Ona je istakla zhavlanost Kancelariji Europske unije i IOM-u na „velikoj pomoći i grantu preduzeću „Ecoterma“.