Sinonim za niske cijene i upitan kvalitet

Kineski proizvodi odavno su za mnoge sinonim za niske cijene i upitan kvalitet. Međutim, vlasti u Pekingu namjeravaju popraviti imidž svoje proizvodnje. Plan je da plastične igračke i kopije dizajnerskih tašni zamijene dronovi i pametni telefoni.

"Svijetu su bili potrebni proizvodi te vrste koji su jeftini i pristupačni. Od samog početka smo mi bili ti koji su preuzeli to tržište i na taj način smo akumulirali veliki kapital. Međutim, sada je došlo vrijeme da krenemo dalje", rekao je Justin Lin, profesor na univerzitetu u Pekingu, tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Kako je rekao, kineske vlasti sada žele promijeniti reputaciju svojih proizvoda kao što su druge zemlje učinile ranije.
"Pogledajte samo Japan. Tokom pedesetih godina i njihovi proizvodi nisu uživali poseban ugled kod potrošača, a danas su postali sinonim za kvalitet", rekao je Lin.
Također, naglasio je da je Kina posljednjih godina uložila velika sredstva u obrazovanje kako bi se u državi zadržala domaća stručna snaga. Kako je rekao, to je već sad dalo rezultate.
"U posljednje vrijeme naši informatičari postigli su značajne uspjehe. Kineska društvena mreža WeChat je mnogo naprednija nego Facebook, a Ali Baba je također mnogo pouzdaniji i inovativniji od eBaya. Osim toga, Kina je postala najveći proizvođač dronova na svijetu, a smartphonei iz naše zemlje također polako počinju preuzimati primat", smatra Lin.
Dodao je i kako Kina ulaže velike napore za suzbijanje proizvodnje krivotvorina, što je prema njegovim riječima ključni problem za popravak imidža natpisa "Made In China".