Gdje je najbolje raditi ove godine

Mala baltička država najpoželjnija je za zapošljavanje jer ima najmanji procenat stanovnika bez posla, kao i najnižu stopu prisilno skraćenog radnog vremena

Estonija, Norveška, Velika Britanija i Austrija pružaju najbolje izglede za posao u Evropi, a ove zemlje su čak bolje ili u rangu sa Sjedinjenim Američkim Državama za zapošljavanje van matične zemlje, pokazalo je istraživanje američkog portala Glassdoor, koji se bavi svjetskim tržištem rada, prenosi kurir.rs.

Istovremeno najgore ocjenjene evropske zemlje kad je u pitanju rad su Španija, Grčka i Portugal, koje imaju stopu nezaposlenosti iznad 25 odsto, i kako ističe portal, “dramatično visok” nivo nezaposlenosti mladih.

Na iznenađenje brojnih ekonomista, ispostavilo se da je Estonija najpoželjnija zemlja za pronalaženje posla. Ova baltička država, u kojoj živi svega 1,3 miliona ljudi, pokazala se najpovoljnijom kad je riječ o niskoj stopi privremenog zapošljavanja, privremenog zapošljavanja mladih i prisilno skraćenog radnog vremena. Imaju čak manje od tri odsto privremeno zaposlenih, ujedno i najbolji skor u Evropi.

Vicešampion za pečalbare, prema mišljenju Glassdoora, jeste Norveška, a lošije se kotira od Estonije zbog slabog rasta zaposlenosti poslije finansijske krize 2008. Na iznenađenje britanskih medija, njihova domovina se ispostavila najboljom za ekonomske migrante. Skoro prema svim faktorima su obećana zemlja za radnike, ali im je glavna mana visoka stopa prisilnog skraćenog radnog vremena. Procenat onih koji rade sa skraćenim radnim vremenom, a radije bi radili sa punim u Evropi je najveća u Italiji, Španiji i Irskoj.

Na četvrtom mjestu našla se omiljena država za stanovnike zapadnog Balkana - Austrija. Njen visoki skor na rang-listi najviše se bazira na činjenici da je jedna od tri evropske države u kojima je veći broj zaposlenih radnika sada nego prije svjetske ekonomske krize, iako je taj broj manji od jednog procenta.

Na petom mjestu našla se Danska, u kojoj ne radi svega 10 odsto mlade populacije, pa je najbolja prilika za mlade koji traže posao van svoje zemlje.