Opadanja kupovne moći Kosovara

Cijene potrošačke korpe na Kosovu u novembru su povećane, iako su plate ostale na istom nivou s prethodnim periodom, saopštio je Statistički zavod Kosova.

Podaci SZK pokazali su da su cijene potrošačke korpe na Kosovu u novembru u odnosu na oktobar povećane za 0,6 odsto, dok je infllacija iznosila 0,8 odsto.

Prema tim podacima i procjenama ekonomskih stručnjaka, na Kosovu se osjeća pad kupovne moći stanovništva, što je prouzrokovano i povećanjem poreza na dobitnu vrijednost.

Univerzitetski profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Isa Tahiri je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je od 100 proizvoda samo kod osam smanjen PDV , dok je kod 92 došlo do povećanja od najmanje dva odsto.

"U jednoj kosvoskoj porodici primanja ostaju fiksna, dok se zahtjevi i potrebe porodice menjaju i mnogo puta povećavaju", rekao je Tahiri.

Prema podacima Centralne banke Kosova, depoziti građana Kosova u komercijalnim bankama bilježe povećanje i na kraju prošle godine su iznosili 2,53 milijardi eura.

U istraživanju Privredne komore o privrednim kretanjima je konstatovano značajno pogoršanje ekonomske situacije, dok je glavna primjedba da nema narudžbi do koje je došlo zbog opadanja kupovne moći građana Kosova.