Stvaranje boljih uslova za investicije

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u okviru novog stand-by aranžmana dodijelio Kosovu 184 miliona eura, od kojih se 35 miliona mogu odmah koristiti.

Program predviđa strukturne reforme, koje su prema zvaničnicima Fonda neophodne kako bi se ekonomski rast Kosova ubuduće obezbjeđivao proizvodnjom i izvozom, a ne doznakama građana iz inostranastva.
Cilj programa sa MMF-om je da se ne dozvoli povećanje budžetskog deficita i dugova, čuvajući istovremeno nivo troškova, i da se stvori prostor da kapitalni troškovi podstiču razvoj.
Dio dogovora Kosova sa tom međunarodnom finansijskom institucijom je i eliminisanje strukturnih prepreka ekonomskom razvoju, zatim stvaranje boljih uslova za investicije i biznis, poboljšanje infrastrukture i jačanje uloge banaka.
Zamjenik izvršnog direktora MMF-a i vršilac dužnosti predsjednika Izvršnog borda, Min Žu, rekao je da su, "i pored zdravog rasta i održivog finansijskog sektora, pred Kosovom izazovi u očuvanju fiskalne kredibilnosti i otpisa dugova, kao i povećanje potencijala za ekonomski razvoj".